CDA-Limburg: 'Heijnen als staatssecretaris uitstekend'

Vivianne Heijnen © Jean-Pierre Geusens
CDA-Limburg voorzitter Harold Schroeder noemt het fantastisch nieuws dat de Maastrichtse CDA-wethouder Vivianne Heijnen staatssecretaris wordt in het nieuwe kabinet Rutte IV.
Er waren zes kabinetsposten te verdelen voor het CDA.

Aantrekkingskracht

"Als Limburg zijn we er toch in geslaagd terug te keren in het kabinet", aldus Schroeder. Hij omschrijft Heijnen als een heel warm persoon met een grote electorale aantrekkingskracht waarvan de capaciteit onomstreden is.

Staatssecretaris

Vivianne Heijnen (38) wordt staatsecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat. Waarschijnlijk gaat zij zich onder meer bezighouden met het spoor. Daaronder vallen voor Limburg belangrijke dossiers als de elektrificatie van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen en de (intercity-) verbinding met Aken.
Ook daarom is het uitstekend voor Limburg dat Vivianne Heijnen staatssecretaris wordt. Internationale treinverbindingen zijn voor een provincie als Limburg heel belangrijk, zo de Limburgse CDA-voorzitter Schroeder.

Infrastructuur

Oud-CDA Tweede Kamerlid en oud-gedeputeerde Ger Koopmans heeft hoge verwachtingen van het staatssecretarisschap van Heijnen. Op het gebied van infrastructuur staan er voor Limburg enorme belangen op het spel. Daarom is die post heel belangrijk, vindt Koopmans. Hij is zelf in zijn tijd als kamerlid woordvoerder infrastructuur geweest voor zijn partij.

Raymond Knops

CDA-Limburg voorzitter Harold Schroeder noemt het wel zuur dat Raymond Knops uit Hegelsom niet terugkeert in de nieuwe regering. Knops was de afgelopen vier jaar staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en ook ruim een half jaar minister als vervanger van de zieke Kajsa Ollongren. Daarvoor was hij vanaf 2005 met een aantal onderbrekingen Tweede Kamerlid.
"Bij de zes plekken die er te vergeven waren, is het dubbeltje niet zijn kant opgevallen. Maar we zijn trots op wat Raymond voor Limburg en Nederland de afgelopen jaren heeft bereikt", zo verklaart Schroeder. Hij verwacht dat Knops opnieuw een gewaardeerd Tweede Kamerlid zal worden als hij daarvoor kiest.

Mannelijke posten

Knops lijkt de dupe te zijn geworden van de afspraak dat iedere partij evenveel mannelijke als vrouwelijke bewindslieden voordraagt. Bij het CDA, dat vier ministers levert, waren partijleider Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge zekerheden, waarmee de twee mannelijke posten waren vergeven.
Van de twee staatssecretariaten ging die van fiscaliteit naar Marnix van Rij, omdat hij fiscalist van beroep is. De tweede post - van Infrastructuur en Waterstaat - is dus voor Vivianne Heijnen.