Meer alcohol- dan vuurwerkslachtoffers in nieuwjaarsnacht

Afbeelding ter illustratie © Istock
Ondanks het vuurwerkverbod en de lockdown hebben de Limburgse ziekenhuizen toch een relatief drukke nacht gehad op de Spoedeisende Eerste Hulp-afdelingen.
Alcohol was de boosdoener bij een groot aantal van deze ziekenhuisbezoeken.

Alcoholvergiftiging

Bij de VieCuri-ziekenhuizen in Venlo en Venray kwamen zes patiënten binnen met een alcoholvergiftiging of een door dronkenschap veroorzaakte valpartij. In Venlo kwam ook één vuurwerkslachtoffer binnen, met brandwonden aan een hand. Gecombineerd met 'normale' spoedgevallen als beroertes of covidgevallen was het volgens een woordvoerder was het bij VieCuri drukker dan een jaar geleden.

Politiebegeleiding

Ook in Weert moesten de artsen op de eerste hulp één hand verzorgen van een vuurwerkslachtoffer. De tweedegraads brandwonden zullen volgens het ziekenhuis uiteindelijk weer goed genezen. Het Sint Jans Gasthuis kreeg verder vier gevallen van alcoholmisbruik over de vloer. Eén daarvan had zo'n kwade dronk dat hij onder politiebegeleiding moest worden binnengebracht. Tot slot kreeg het Weerter ziekenhuis een slachtoffer van een mishandeling binnen, met letsel in het gezicht. Daarmee was het in Weert qua drukte vergelijkbaar met vorig jaar.

Weinig agressie tegen ambulancemedewerkers

Gekeken naar heel Nederland, kregen ambulancediensten afgelopen jaarwisseling nauwelijks te maken met agressie. "Het aantal agressie-incidenten is zeer gering geweest. Er was één incident met bedreiging en nog een ander incident met wat duwen en trekken. Verder heeft er niet veel plaatsgevonden", zegt een woordvoerster van Ambulancezorg Nederland.

Vuurwerkslachtoffers

De Zuyderland-ziekenhuizen in Geleen en Heerlen kregen in totaal 4 mensen met alcoholvergiftiging binnen. Drie meldden zich in Heerlen, de vierde in Geleen. In die laatste vestiging kwamen ook allebei de vuurwerkslachtoffers terecht die bij Zuyderland om hulp kwamen vragen. In Heerlen kwam verder nog een slachtoffer van een ongeval binnen. Een woordvoerder spreekt hier van een rustige jaarwisseling.

Ernst in Maastricht

In Maastricht viel vooral op dat de jaarwisselingslachtoffers er deze keer zwaarder aan toe waren dan een jaar eerder. "Vooral qua ernst van de verwondingen was het drukker dan vorig jaar", aldus een woordvoerder. Het Maastrichtse ziekenhuis kreeg drie vuurwerkslachtoffers binnen en zeven mensen die dusdanig veel gedronken hadden dat ze naar de eerste hulp moesten. Het MUMC+ kreeg bovendien één spoedpatiënt binnen na een mishandeling.

Rustig in Roermond

De afdeling communicatie van het Laurentius in Roermond spreekt van een 'hele rustige nacht.' Het ziekenhuis keeg net als vorig jaar geen vuurwerkslachtoffers te behandelen. Ook daarbuiten worden er vanuit Roermond geen bijzonderheden gemeld.