KNMI gaf in 2021 recordaantal keren code oranje of rood

Afbeelding ter illustratie © Facebook Zwembad Meerssen
Het KNMI heeft afgelopen jaar een recordaantal van twaalf keer code oranje of rood uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. Er werd in de zomer code rood uitgegeven voor extreme neerslag in Limburg.
Dat is een van de drie keer dat het KNMI code rood uitgaf afgelopen jaar. Alles bij elkaar genomen is dit het hoogste aantal sinds het waarschuwingssysteem is ingevoerd in 2010.

Code rood

Code rood werd ook gegeven voor sneeuwjacht en ijzel in februari, meldt het KNMI in zijn jaaroverzicht. Op 29 juni werd het zuiden van Limburg getroffen door zware buien. In Beek viel 87 millimeter, een stuk meer dan de normale maandhoeveelheid van 69 mm. Ook hiervoor gaf het KNMI code oranje uit.

Schade

Code rood is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. "De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur voordat het het weerfenomeen zich voordoet uitgegeven. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico's groot zijn", aldus het KNMI op de website.

Uitschieters

Na vijf zeer warme jaren was 2021 qua temperatuur een normaal jaar. De gemiddelde temperatuur was 10,4 graden tegen 10,5 °C normaal. Uitschieters waren de zeer koele lente en warmste junimaand sinds 1901. Na een koele augustus waren de laatste vier maanden van het jaar (ruim) warmer dan normaal. Een opmerkelijke gebeurtenis was in juni een zogeheten valwind, die voor grote schade zorgde in Leersum. De valwind trad op tijdens een zwaar noodweer.