L1mburg Centraal: Tekort aan seniorenwoningen in Limburg

Afbeelding ter illustratie © iStock
Kappers eisen extra coronasteun, een gereanimeerde man ontmoet zijn redders en meer Limburgs nieuws.
Dit is L1mburg Centraal van donderdag 30 december 2021, met de volgende onderwerpen:

Huizenmarkt op slot door gebrek aan seniorenwoningen

Ouderen blijven te lang in hun huis wonen. Het is een belangrijke oorzaak voor de huidige crisis op de woningmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen onder Nederlandse gemeenten. Doordat de ouderen blijven zitten, komt er geen plek vrij voor starters en jonge gezinnen. Ouderen willen vaak wel weg, maar dat kan dan weer niet omdat er te weinig seniorenwoningen zijn en dus zit alles muurvast.

Kappers eisen extra coronasteun

Meer dan 200 kappers in het hele land voeren actie tegen de gedwongen sluiting wegens corona. Ze hangen spandoeken op, delen koffie uit en zetten etalagepoppen neer om hun standpunt te uiten. Dat laatste doet eigenaar Basil Rassoul van twee kapperszaken in Echt en Maasbracht.

Gereanimeerde man ontmoet zijn reddende engelen

Stel je voor: je loopt even een blokje om en krijgt ineens een hartstilstand. Het overkomt in Nederland zo'n 8000 mensen per jaar, buiten het ziekenhuis. In ruim 75 procent van de gevallen zijn er omstanders aanwezig, die het slachtoffer moeten reanimeren. De 82-jarige Ber Jamin uit Maastricht overkwam het. In oktober dit jaar werd hij succesvol gereanimeerd. Hij bracht een bezoekje aan zijn redders om hen te bedanken.

Kijkdoos helpt vroege bijziendheid te voorkomen

Voor ouders is het heel herkenbaar: kinderen die de hele dag met een tablet voor hun neus zitten. Letterlijk, want de afstand tot het scherm is vaak zo kort, dat het slecht kan zijn voor de ogen van kinderen. De kans op een bril wordt dan steeds groter. Het is de reden voor een Venlose ouder om een bijzondere kijkdoos te bedenken.

Jaaroverzicht Fortuna Sittard: een nieuwe investeerder

Deze week blikken we terug op het jaar van de Limburgse voetbalclubs. Met donderdag Fortuna Sittard, op dit moment de enige Limburgse club in de eredivisie. Voor de Sittardse club was het onder meer het jaar van een nieuwe investeerder, maar de meeste aandacht ging uit naar trainer Sjors Ultee.