'Blij dat rookmelders eindelijk verplicht worden'

Brandweerman Jos Loijens © L1
Rookmelders moeten al sinds 2003 in alle nieuwe woningen worden geïnstalleerd. Maar nu worden ze ook in oudere woningen verplicht. Die verplichting geldt vanaf 1 juli.
Specialist brandpreventie Jos Loijens van de Brandweer Zuid-Limburg is blij dat er eindelijk een verplichting komt. "Het redt levens", aldus Loijens.

Verantwoordelijkheid

"De overheid is steeds uitgegaan van eigen verantwoordelijkheid van de burger. Maar als we de cijfers vergelijken met onze buurlanden, waar wel een verplichting geldt, dan zien we dat wij er slechter van afkomen."
Dat rookmelders helpen weet de familie in onderstaand filmpje:

Slachtoffers

Loijens legt uit dat slachtoffers van woningbranden in de meeste gevallen om het leven komen door de rook, niet het vuur. "Tijdens je slaap wordt het reukvermogen op pauze gezet, dus kun je de rook niet ruiken. Maar het gehoor blijft functioneren, dus die harde piep van de rookmelder maakt je wel wakker. En omdat de rookmelder al bij een geringe hoeveelheid rook afgaat, heb je nog kans om een veilige plek te zoeken en misschien de brand zelf te blussen."

Controle

Een wettelijke verplichting impliceert controle op de naleving. Maar Loijens verwacht niet dat de brandweer of andere instanties straks langs de deuren gaan. "Iedere huiseigenaar moet ervoor zorgen dat die brandmelders worden geïnstalleerd. Dat geldt ook voor woningcorporaties en Vereniging van Eigenaars (VvE's). Ik ga ervan uit dat iedereen zijn verantwoordelijk neemt. En ik verwacht ook dat de verzekeraars in hun brandpolissen clausules gaan opnemen, als ze dat al niet gedaan hebben. Dus dan kan het niet installeren van rookmelders gevolgen hebben voor je brandverzekering óf juist kortingen opleveren als je ze installeert. De eenvoudigste rookmelders met EU-goedkeuring zijn al te koop voor net onder een tientje, dus daarvoor hoef je het niet te laten."
Informatie over rookmelders is hier te vinden.