100 kilometer lopen met de app in plaats van gymles

Afbeelding ter illustratie © L1
Er zijn steeds meer scholen die een wandelchallenge organiseren. Deelnemende leerlingen verplichten zich om in 30 dagen 100 kilometer te wandelen of rennen. Het Sophianum in Gulpen was een jaar geleden tijdens de lockdown een van de eerste scholen die zo'n challenge organiseerde.
Dit jaar doen ruim 200 leerlingen mee. Ze kunnen zelf bepalen met wie, wanneer en hoever ze lopen. Een app registreert de afstand en waar ze hebben gelopen.

Amerikaanse site

"Het moet wel te voet gebeuren. Als ze het traject te snel afleggen, met de scooter of de fiets bijvoorbeeld, kunnen we dat makkelijk zien", zegt Raymond Beeren van Baersports. Hij is de man die het idee oppikte van een Amerikaanse site en de app ontwikkelde.

Aanvulling

Docent lichamelijke opvoeding Marcia Loo ziet het als een mooie aanvulling van het pakket dat ze leerlingen kan aanbieden. "Tijdens de eerdere lockdown gaven we online gymles en toen kwam deze wandelchallenge erbij. Als we na de kerstvakantie nog in lockdown blijven dan hebben we nog meer online challenges, want niet iedereen wil wandelen. "
Vwo-leerlingen krijgen een 10 als ze de 10 kilometer afleggen in 30 dagen, alle andere leerlingen krijgen alleen een beoordeling voor gym, maar geen cijfer. "Maar voor hen hebben we een beloning in de vorm van een medaille en we verzinnen nog iets anders als beloning."