Forse stijging gebruikers Limburgse voedselbanken

Het distributiecentrum van de voedselbank in Landgraaf © L1
De voedselbanken in Limburg hebben er dit jaar enkele honderden klanten bijgekregen. Vooral in Zuid-Limburg maken fors meer gezinnen gebruik van de voedselbank.
In de hele provincie zijn op dit moment ongeveer 1650 gezinnen klant van de voedselbank. Een jaar geleden waren er dat nog zo'n 1350.

Stijging van 50 procent

Vooral in Zuid-Limburg meldden meer huishoudens zich aan. Tussen april en december is het aantal cliënten gestegen van 500 naar 750. De stijging betekent niet automatisch dat ook het aantal 'arme gezinnen' groter is geworden. Volgens de voedselbank komt de stijging vooral door gewijzigd beleid. "Sinds de bestuurswissel treden we actiever naar buiten en zijn we beter zichtbaar voor de mensen die ons nodig hebben. Ook hebben we de criteria wat versoepeld, zo hoeft er niet per se een bewindvoerder aan te pas te komen", zegt voorzitter Jan Bos van de voedselbank Zuid-Limburg tegen L1.
Afbeelding ter illustratie

Nog meer aanwas

De voedselbank verwacht in 2022 nog meer gezinnen te bereiken, Bos hoopt in dat jaar 1000 gezinnen die het nodig hebben te kunnen bereiken. "We hebben producten voldoende, alleen zouden we nog wel wat vrijwilligers kunnen gebruiken, zeker als we nog meer pakketten moeten gaan samenstellen", zegt Bos. Relatief gezien heeft Zuid-Limburg het grootste aantal 'arme gezinnen'. Ongeveer 19.500 huishoudens leven van de bijstand.

Rest van Limburg

In de rest van de provincie is het aantal gezinnen dat in de bijstand zit, relatief kleiner. Maar ook hier zien de voedselbanken meer aanmeldingen. In de regio Venlo steeg het aantal cliënten dit jaar van 350 naar 400. En ook in de regio Venray kwam er een tiental huishoudens bij, daar maken nu 140 huishoudens gebruik van de voedselbank. In Roermond schommelt het aantal aanmeldingen rond de 300. Daar zien ze nog geen stijging, maar wordt er voor 2022 wel rekening mee gehouden. "Corona en de hogere energieprijzen zouden daar aanleiding toe kunnen geven", zegt een woordvoerder.