Einde dwangverpleging voor viervoudig moordenaar Paul S.

Afbeelding ter illustratie © Illustratie: L1
De rechtbank in Roermond maakt een voorwaardelijk einde aan de dwangverpleging van viervoudig moordenaar Paul S. uit Kerkrade. Wel moet hij zich nog twee jaar onderwerpen aan toezicht van de tbs-kliniek.
Feitelijk betekent dit dat Paul S. een nieuwe fase in gaat van zijn tbs-maatregel. Met meer vrijheden en minder toezicht. Hij staat dan niet meer onder direct toezicht van de tbs-kliniek. De reclassering neemt het stokje nu over. De rechter volgt met de uitspraak het advies van deskundigen van de tbs-kliniek in Groningen waar S. wordt behandeld.

Schoonouders vermoord

S. wordt al sinds 2010 behandeld in de tbs-kliniek. Hij kreeg de maatregel opgelegd na een viervoudige moord in Kerkrade in 2003. Hij schoot toen zijn schoonouders, Leo en José Vromen dood. Ook vermoordde hij zijn ex-vriendin Daniela en haar broer Patrick. Voor die viervoudige moord kreeg hij 20 jaar cel en tbs opgelegd door de rechter.

Op zichzelf

S. woont inmiddels op zichzelf in Groningen, maar wel in de buurt van de kliniek. Hij staat daar nog onder gedwongen toezicht. Hij doet vrijwilligerswerk in een muziekstudio, sport en reist geregeld naar verschillende plekken in het land. Alleen in Limburg mag hij niet komen vanwege zijn verleden. Hij mag ook niet bij familie op bezoek die daar woont.

Voorwaarden

Buiten Limburg kan hij dus gaan en staan waar hij wil, al geldt er nog een aantal voorwaarden. Zo mag hij geen contact zoeken met de media of met nabestaanden. Zelf wil de oud-militair het verleden achter zich laten en verder met zijn leven. De uitspraak van de rechter vandaag is daarbij een nieuwe stap.

Geprofiteerd van behandeling

Het gaat om een voorwaardelijk beëindiging. Als hij de fout in gaat wordt de maatregel opnieuw van kracht. S. moet zich in deze nieuwe fase houden aan dezelfde voorwaarden die nu ook al gelden bij zijn proefverlof. Volgens zijn behandelaars heeft S. goed geprofiteerd van zijn behandeling. Toch is zijn problematiek volgens de rechter zodanig dat er nog steeds sprake is van een hoog recidiverisico bij een volledige beëindiging van zijn behandeling. Een juridisch kader blijft daarom noodzakelijk.
De rechter verlengt de tbs-maatregel daarom niet met één, maar met twee jaar. S. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, net als zijn advocaat. Hij heeft wel nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak.