Teruglezen: GGD Limburg-Noord verruimt openingstijden

Afbeelding ter illustratie © iStock
In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.
Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 27 december:

20:54 - Fransen kunnen na drie maanden boosterprik krijgen

Fransen kunnen vanaf dinsdag drie maanden na hun tweede inenting tegen het coronavirus een boosterprik krijgen. Dat heeft premier Jean Castex maandag bekendgemaakt nadat de Franse gezondheidsautoriteit HAS dat vrijdag al had aanbevolen. Eerder was die termijn vijf maanden en sinds vrijdag was die even vier maanden.
Vanaf 15 januari past Frankrijk de coronapas aan. De bestaande wordt vervangen door een vaccinatiepas. Negatieve tests zijn dan niet meer voldoende om toegang te krijgen tot een evenement of horecagelegenheid. De huidige pas wordt volgens media vervangen omdat die te vaak wordt vervalst.

19:17 - Engelsen hoeven geen nieuwe restricties te vrezen voor Nieuwjaar

De Engelsen kunnen de jaarwisseling tegemoetzien zonder extra beperkingen in het kader van de coronabestrijding. Velen vreesden volgens Engelse media dat hun nieuwjaarsfeest op de valreep door coronamaatregelen zou worden verpest. Maar minister van Gezondheid Sajid Javid heeft bevestigd dat de regering voor het nieuwe jaar geen extra maatregelen neemt.

15:45 - mensen uit de griepprik-groep krijgen sms voor boosterprik

Mensen uit de griepprik-groep kunnen vanaf vandaag een sms-bericht ontvangen. Via deze sms kunnen zij versneld een afspraak maken voor de booster. De sms'jes worden in fases verstuurd.

15:40 - Aantal nieuwe coronagevallen weer iets gedaald

Het aantal coronabesmettingen is afgelopen etmaal verder afgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 11.495 meldingen van positieve tests. Zondag waren dit er nog 11.939 en zaterdag 12.601.
Daarmee is het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag verder afgenomen. Afgelopen zeven dagen maakte het RIVM melding van gemiddeld 12.096 nieuwe positieve testuitslagen per dag. Dit gemiddelde daalt al weken. Precies een week geleden, op maandag, stond het gemiddelde nog op 14.018 positieve testuitslagen per dag.

14:25 - 533 coronapatiënten op ic's, laagste aantal sinds eind november

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met acht gedaald tot 533. Dat is het laagste aantal sinds 26 november, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de ziekenhuizen liggen nu in totaal 1997 coronapatiënten, veertien meer dan zondag. Het is nu wel de derde dag op rij dat er minder dan 2000 mensen zijn opgenomen. Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 22 tot 1464. In de afgelopen 24 uur zijn er 28 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 126 nieuwe Covidpatiënten binnengebracht.

14:15 - Omikron is dominante virusvariant in België

Omikron is nu in België de dominante variant van het coronavirus. Klinisch bioloog Emmanuel André van de Katholieke Universiteit Leuven meldt dat omikron goed is voor 60 procent van de besmettingen in het land, terwijl dat voor het weekend nog maar 41 procent was.
André verwacht dat het aantal infecties flink zal toenemen door de snelle opmars van omikron. De impact zal volgens hem enigszins beperkt blijven met veel boostervaccinaties en door het mogelijk minder ernstige ziekteverloop bij omikron, maar André waarschuwt ook voor een hoge werkdruk in de gezondheidszorg.

12:05 - Zeeuws nummer boosterprik voor ouderen honderden keren gebeld

Het speciale telefoonnummer van de GGD Zeeland voor 70-plussers die een afspraak willen maken voor een boosterprik is sinds vrijdag al honderden keren gebeld. "Vrijdag zijn er 200 afspraken gemaakt en maandag tot 11.00 uur waren er 170 bellers", zegt een woordvoerster van de Zeeuwse GGD. Volgens haar reageren ouderen positief op de speciale lijn om een afspraak te maken voor de booster tegen het coronavirus. "We horen van mensen dat ze dankbaar zijn en het fijn vinden dat er een ander nummer is dan het landelijke nummer waar ze soms moeilijk doorheen komen", aldus de zegsvrouw.

10:31 - GGD Limburg-Noord verruimt openingstijden van vaccinatielocaties

Om de boostercampagne sneller te laten verlopen, worden de openingstijden van de vier vaccinatielocaties in Roermond, Venlo, Venray en Weert verruimd. Dagelijks wordt gevaccineerd van 9:00 tot 20:00 uur. Een afspraak maken kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl

10:05 - Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effect vierde coronaprik

Een Israëlisch ziekenhuis begint met een onderzoek naar de veiligheid en het nut van een vierde coronaprik. Honderdvijftig medewerkers van het Sheba Medical Center krijgen een extra vaccinatie. Volgens het ziekenhuis is het de eerste keer dat een dergelijke studie wordt uitgevoerd. De medewerkers in kwestie hebben voor 20 augustus een derde prik gehad. Ze worden nu voor de vierde keer ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het ziekenhuis doet het onderzoek in samenwerking met het Israëlische ministerie van Gezondheid.

09:00 - Problemen wereldwijd reisverkeer houden ook na kerstdagen aan

De problemen in het internationale reisverkeer houden ook na het kerstweekend aan. Duizenden reizigers kregen te horen dat hun vliegreis maandag niet doorgaat. Luchtvaartmaatschappijen annuleren volgens cijfers van website FlightAware zo'n 1100 vluchten. De afgelopen dagen waren al zo'n 8300 andere vluchten geschrapt in een van de drukste periodes van het jaar. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben aangegeven dat personeelstekorten zijn ontstaan nu de omikronvariant van het coronavirus wereldwijd snel om zich heen grijpt. Medewerkers raken besmet of zitten in quarantaine.