Teruglezen: Aantal nieuwe coronagevallen iets omhoog

Afbeelding ter illustratie © iStock
Nederland zit in een strenge lockdown vanwege de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus. Volg hier de ontwikkelingen rond het coronavirus.
Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 25 december:

19:55 uur - Frankrijk meldt voor het eerst meer dan 100.000 besmettingen

In Frankrijk zijn voor het eerst meer dan 100.000 coronabesmettingen in een etmaal geregistreerd. Zaterdag rapporteerde de gezondheidsautoriteiten om precies te zijn 104.611 positieve tests.
Het land registreerde de afgelopen dagen ook al een recordaantal besmettingen. Vrijdag ging het om 94.000 nieuwe gevallen. Donderdag waren het er bijna 92.000. Dat Frankrijk deze maand nog de mijlpaal van 100.000 zou bereiken, daar hield volksgezondheidsminister Olivier Veran al rekening mee.
Maandag staat een overleg gepland tussen president Emmanuel Macron en de belangrijkste leden van de regering om over nieuwe coronamaatregelen te praten.

19:45 uur - Arts in Duisburg houdt prikmarathon, die ook Nederlanders trekt

Een arts en zijn medisch team houden in de Duitse stad Duisburg, niet ver van Venlo, met de kerstdagen een prikmarathon. Bij elkaar wordt er 81 uur lang geprikt tegen corona. De actie die vrijdag begon en maandag om 18.00 uur eindigt, trekt ook Nederlanders.
Zo kwamen Elleke en Laura uit Amsterdam zaterdagochtend hun booster in Duisburg halen, vertellen ze aan het Duitse journaal Tagesschau. De twee vrouwen van 27 waren al snel aan de beurt. Over twee weken willen ze naar Oostenrijk op skivakantie, maar zonder booster moet je daar verplicht in quarantaine.

16:05 uur - Hiddema: ik wil optreden tegen WO2-vergelijkingen FVD

Eerste Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie stoort zich naar eigen zeggen steeds meer aan zijn partijgenoten die de Tweede Wereldoorlog gebruiken om een punt te maken. "Dit zijn randverschijnselen waar ik tegen op wil treden", laat hij zaterdag weten naar aanleiding van een tweet van de jongerentak van de partij, JFVD. Daarin wenste de jongerenorganisatie mensen een "fijn joelfeest en een zalige kerst", verwijzend naar het oude Germaanse midwinterfeest dat ook in nazi-Duitsland een belangrijke rol speelde.
"Jullie ook alles wat zalig is! Waar vieren jullie trouwens het Joelfeest? De laatste officiële vieringen werden gehouden in kamp Westerbork", antwoordde Hiddema zaterdag op het bericht van de FVD-jongeren. "Daar moesten de Joden de tafels bedienen", zegt de senator in een toelichting. "Dit wordt er met de haren bijgesleept. Het is een heel zalvend bericht. Fijne kerst, fijn joelfeest, we moeten samen lief voor elkaar zijn. Het is hypocriete bullshit. Dit is een provocatie."

15:27 uur - Aantal nieuwe coronagevallen iets omhoog

Het aantal coronabesmettingen is licht opgelopen ten opzichte van het vorige etmaal. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 12.629 meldingen van positieve tests. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren dat er 12.517.
Het aantal coronabesmettingen lag nog steeds wel een stuk lager dan een week geleden. Op die zaterdag werden er ruim 14.672 besmettingen bevestigd.

14:42 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen afgenomen met 148

Het aantal coronapatiënten dat momenteel in de Nederlandse ziekenhuizen ligt, is het afgelopen etmaal verder gedaald. Op eerste kerstdag liggen er 1978 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecenrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 148 minder dan een dag eerder.
In totaal worden nu 534 personen behandeld op de intensive cares. Dat zijn er 12 minder dan vrijdag. Wel zijn er 22 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic. Doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, ging de bezetting toch omlaag. Op de verpleegafdelingen worden momenteel 1444 coronapatiënten verzorgd, een daling van 136 ten opzichte van een dag eerder. Het aantal nieuwe opnames was hier 161, maar omdat er ook meer mensen de afdelingen verlieten, daalde de bezetting toch.

14:18 uur - GGD waarschuwt voor nepbericht booster voor onderwijspersoneel

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt voor een nepbericht dat rondgaat over onderwijspersoneel dat voorrang zou krijgen bij de boostervaccinaties. Dit is onjuist, zegt de GGD.
"In verschillende GGD-regio's zien wij onderwijspersoneel op priklocaties verschijnen met een afspraak op basis van een fake bericht", staat in een verklaring. "De GGDen kunnen deze mensen niet helpen."
De organisatie wijst op het huidige beleid, waarbij mensen van oud naar jong een prik krijgen. "Deze oproepen voor specifieke groepen worden uitsluitend door het ministerie van VWS en de GGD'en gedaan." Het is niet bekend hoe breed het nepbericht is verspreid.

13:51 uur - Leden Onze Taal kiezen wappie als woord van 2021

De leden van Genootschap Onze Taal hebben wappie gekozen tot 'Onze Taal-woord van 2021'. Dat maakte de directeur van Onze Taal, Vibeke Roeper, bekend in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat.
Een wappie is "een persoon die een andere kijk op de feiten heeft, bijvoorbeeld als het gaat om het pandemiebeleid, en die daarom soms raar wordt gevonden". Deze mensen gebruiken wappie vaak zelf ook als geuzennaam. Het woord karakteriseert het jaar 2021 het best, vinden de leden: het is een afspiegeling van het ingrijpende coronabeleid en de kritiek daarop.
Op de tweede plaats eindigde snottebellenprotocol (beleid dat bepaalt bij welke verkoudheidsklachten kleine kinderen naar school mogen) en derde werd pandemoe (de pandemie moe; gemoedstoestand die je kan overvallen na bijna twee jaar corona en coronamaatregelen).

13:07 uur - Paus roept op tot dialoog en waarschuwt tegen afzondering

Paus Franciscus heeft in zijn traditionele kerstzegen Urbi et Orbi (Voor de stad en voor de wereld) gewaarschuwd voor het gevaar dat we ons afzonderen van anderen in deze tijden van pandemie, en roept op tot dialoog. Zonder dialoog, tussen mensen en landen, zullen conflicten oplaaien, zei hij vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
"Ons vermogen om sociale relaties aan te gaan wordt ernstig op de proef gesteld", zei de kerkvorst tegen de gelovigen die de regen trotseerden en zich op het plein voor de kerk verzameld hadden om de paus te horen. "Er is een groeiende tendens om ons af te zonderen.

12:28 uur - Bijna duizend zwangeren met corona in ziekenhuis beland

Nederlandse ziekenhuizen hebben vanaf het begin van de coronapandemie 958 zwangere vrouwen met corona behandeld. Van hen moest bijna één op de vijf naar de ic of naar de obstetrische 'high care', speciaal voor zwangeren, blijkt volgens NU.nl uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie & Gynaecologie (NVOG).
Voor zover bekend gaat het grotendeels om ongevaccineerde vrouwen. De cijfers variëren door de tijd heen. Vanaf juni tot aan begin december, toen de deltavariant dominant was, kreeg de helft van de opgenomen vrouwen een vroeggeboorte. De moeder of het kind waren in een verslechterde conditie waardoor de baby eerder werd gehaald. In één geval tot nu toe overleed de vrouw aan de gevolgen van het coronavirus.

11:40 uur - Doelman Krul test positief op coronavirus

Tim Krul heeft positief getest op het coronavirus. Dat meldt de doelman van Norwich City op zijn sociale media. Hij mist daardoor de thuiswedstrijd in de Premier League tegen Arsenal op tweede kerstdag.
"Ik ben opnieuw positief getest", zegt de international. "Hopelijk brengt 2022 voor iedereen beter nieuws." In de Premier League zijn voor zondag al meerdere duels afgelast, vanwege veel coronagevallen bij enkele clubs.

11:00 uur - Eerste veertigers mogen boosterprik halen

De eerste veertigers mogen een boosterprik gaan halen. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge meldt zaterdag op Twitter dat mensen met de geboortejaren 1971, 1972 en 1973 aan de beurt zijn om een afspraak te maken.
"Eerste kerstdag en de eerste veertigers mogen: 1971, 1972 én 1973. Plan de oppepprik online vanaf 11.00 uur", schrijft De Jonge.
Tot dusver zijn er 2,5 miljoen boosterprikken gezet, meldde De Jonge vrijdagavond. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent. Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben.

10:41 uur - Kans op corona met kerst 'klein, maar niet uit te sluiten'

De kans om deze feestdagen besmet te raken met corona of naasten te besmetten, is volgens epidemioloog van het LUMC in Leiden Olaf Dekkers klein. "Maar zeker niet uit te sluiten."
Er lopen op dit moment in Nederland minimaal 50.000 besmettelijke mensen rond, rekent Dekkers voor. Bij het RIVM komen nog dagelijks meer dan 10.000 nieuwe besmettingen binnen. Iedereen is ongeveer een dag of vijf besmettelijk. Niet alle besmettelijke mensen doen een PCR-test, dus volgens Dekkers zijn er momenteel waarschijnlijk een stuk meer mensen die corona kunnen doorgeven.
De groep besmettelijke mensen is echter niet gelijk verdeeld over het land en dat maakt het volgens Dekkers haast onmogelijk om de kans dat je iemand treft die corona heeft in een cijfer uit te drukken. "Corona komt voor in clusters van mensen, omdat veelal bijvoorbeeld huisgenoten elkaar besmetten." Om de kans te berekenen dat je tijdens het kerstdiner naast iemand zit die het virus heeft, zou je eigenlijk middels een grote loterij moeten worden gekoppeld aan een willekeurig groepje mensen om de feestdagen mee door te brengen. "Eigenlijk wel een grappig idee."

10:03 uur - Omikron raakt duizenden vluchten wereldwijd

De omikronvariant van het coronavirus schopt wereldwijd vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen in de war. Wereldwijd zijn rond de kerstdagen meer dan 4500 vluchten geannuleerd. Nog eens duizenden andere vluchten liepen vertraging op, aldus trackingwebsite Flightaware.
Alleen al op zaterdag gaan zeker 2000 vluchten niet door. Een dag eerder ging het om zeker 2400 annuleringen. Daarnaast waren die dag zeker 11.000 vluchten vertraagd. Op zondag gaan al zeker 600 vluchten niet door.
Piloten, stewardessen en ander personeel hebben zich ziek gemeld of moesten in quarantaine na blootstelling aan corona. Onder de maatschappijen met grote problemen zijn onder andere Lufthansa, Delta Air Lines en United Airlines.

9:16 uur - Corona overschaduwt opnieuw kerstfestiviteiten in Bethlehem

Op het Kribbeplein in het Palestijnse Bethlehem waren vrijdag op kerstavond weliswaar weer meer mensen te zien dan in 2020, maar opnieuw lag het aantal bezoekers er veel lager dan gewoonlijk. Voor buitenlandse toeristen is het momenteel vanwege de coronapandemie, net als vorig jaar, erg moeilijk om op bedevaart te gaan naar de Bijbelse geboorteplaats van Jezus.
Normaal gesproken lopen er met kerst duizenden bezoekers door de straten van Bethlehem en zitten alle hotels in de stad vol. Maar Israël, dat de controle over alle toegangswegen tot Bethlehem op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft, sloot ook dit jaar de grenzen voor buitenlandse bezoekers. Het land doet dat in een poging om het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Van de 10.000 mensen die de stad voor de coronapandemie elk jaar rond kerst verwelkomde, kwam ongeveer de helft uit het buitenland.

9:00 uur - Darter Van Barneveld test positief op corona

Darter Raymond van Barneveld heeft positief getest op het coronavirus. Dat laat hij weten via sociale media. "Helaas moet ik mededelen dat ik positief getest ben op covid 19", schrijft hij. "Tijdens de wedstrijd had ik geen symptomen, maar daarna begon ik te beseffen dat ik kortademigheid en koorts kreeg."
"Ik heb direct mijn manager Ben de Kok gebeld en hij adviseerde om direct naar mijn hotelkamer te gaan en geen interviews te geven om elk risico te vermijden", vervolgt Van Barneveld. " Op dit moment heb ik wel last van koorts en ernstige vermoeidheid. De komende dagen verblijf ik in quarantaine in Londen. We hebben al met Rob Cross en de bond PDC over de huidige situatie gesproken."