Honderdduizend dominostenen: Domino Day in kasteel Limbricht

Vrijwilligers bouwen een parcours van duizenden dominostenen. © L1 (Mattijs Smit)
Terwijl veel horecaondernemers in zak en as thuis zitten vanwege de lockdown, is kasteel Limbricht een baken van positiviteit. Een groep vrijwilligers bouwt een parcours van honderdduizend dominostenen om daarmee geld op te halen voor het goede doel.
Op oudejaarsavond moeten de stenen gaan vallen.

'Steentjes vallen ook om'

Ruim een dag wordt er nu gewerkt aan de keten van dominokunstwerken in het kasteel en inmiddels staan er ruim 10.000 steentjes overeind. Het wordt dus nog even flink aanpoten om voor oudejaarsavond 19:00 uur alle honderdduizend steentjes opgebouwd te hebben. "Er valt ook met enige regelmaat wat om, dus veel steentjes zetten we minimaal twee keer overeind", lacht initiatiefnemer Igor Stel.

Menu voor mensen die het minder hebben

Ze zijn geen professionals, zoals de mensen achter Domino Day. Maar ze zijn wel gedreven amateurs. En ze hebben een doel. Stel: "Elke dominosteen kan gedoneerd worden voor 1 euro per stuk. Als we voor alle steentjes een donateur weten te vinden, stellen we met dat geld een driegangenkerstdiner samen voor mensen die normaal gesproken afhankelijk zijn van de voedselbank."

Zware tijd

Op deze manier proberen Stel en zijn team ondanks de lockdown bezig te blijven en tegelijkertijd iets nuttigs te doen. Stel: "Iedereen heeft het zwaar in deze tijd. En dan is iets voor een ander doen een beter idee dan bij de pakken neer gaan zitten."

Het hele kasteel

Inmiddels zijn er al een junglekamer, een snoepkamer en een carnavalskamer, maar uiteindelijk komt het hele kasteel vol te staan met dominoprojecten. "Het is leuk om te doen en we maken ons nuttig voor anderen", legt iemand, die normaal gesproken in de keuken werkt, uit. "En het is sowieso beter dan thuis op de bank hangen de hele dag."