Mentale klap groot bij vrijwilligers ondergelopen kerk

Kerk Valkenburg na de watersnood © L1 (Ruud van Broekhoven)
Al maanden werken vrijwilligers aan het herstel van de Nicolaas en Barbarakerk in Valkenburg. De kerk heeft door de watersnood van afgelopen zomer tonnen aan schade.
Een van die vrijwilligers is Frederic Lebouille. Van jongs af aan is hij betrokken bij de kerk en hij merkt dat de watersnood niet in zijn koude kleren is gaan zitten.

Zomer

Op het moment dat Lebouille in de zomer het water zag binnenstromen, formeerde hij een team van mensen die met man en macht hebben geprobeerd om te redden wat er nog te redden viel in de kerk.

Na de ramp

Pas na de ramp besefte de vrijwilliger wat er echt gebeurd is. "Als je de beelden ziet vraag je je af: 'heeft het water echt zo hoog gestaan? is het echt zo hoog geweest?'"

Pastoor

Lebouille kreeg een mentale klap te verwerken. Dat de emotionele schade groot is bij de vrijwilligers, bevestigt pastoor Herman Jansen. "Ik zit vol met verhalen van wat er allemaal gebeurd is die nacht. Ik kan het kwijt, maar er zijn mensen, die kunnen dat niet."
Hoe lang de wederopbouw van de Nicolaas en Barbarakerk gaat duren is nog niet bekend, evenmin hoeveel geld er uiteindelijk nodig is voor de herbouw van de kerk.