VDL Nedcar spreekt met automerk Rivian over productie

Het model R1S van Rivian. © Rivian
De hardnekkige geruchten over onderhandelingen tussen VDL Nedcar en het Amerikaanse automerk Rivian blijken op waarheid te berusten.
In een brief aan het Limburgs Parlement laat gedeputeerde Stephan Satijn donderdag weten dat de autoproducent in Born gesprekken voert met de Amerikanen. VDL Nedcar heeft de provincie daarover zelf op de hoogte gebracht.

Elektrische bestelauto's

Begin december doken de eerste geruchten op dat het bedrijf onderhandelingen voert met Rivian. Het Amerikaanse automerk is een beursgenoteerde startup die elektrische bestelauto's wil gaan maken. Volgens kenners past dat goed bij de ervaring die VDL Nedcar heeft met het bouwen van elektrische bussen.

Economisch beleid

"Daar waar de samenwerking tussen VDL Groep en Rivian mogelijk op termijn impact zou hebben op de toekomst van VDL Nedcar, zou dat aansluiten op het economisch beleid van de Provincie. Dit beleid is gericht op het stimuleren van een aantal transities, waaronder de verduurzaming van onze industrie, en de kennisontwikkeling in onze regio. Vooralsnog is het echter aan beide partijen om te bezien wat de aangekondigde samenwerking daadwerkelijk gaat opleveren. De Provincie zal dat uiteraard met veel belangstelling volgen en daar waar mogelijk ondersteunen", schrijft Satijn.

4200 banen

Volgens hem kunnen de onderhandelingen leiden tot het behoud van 4200 banen na het aflopen van het huidige contract met BMW eind 2023. "Het onherroepelijk worden van het Inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’ is voor deze ontwikkeling een cruciale randvoorwaarde", stelt de gedeputeerde.

Rivian

Rivian is een Amerikaanse ontwikkelaar van elektrische voertuigen. Het hoofdkantoor zetelt in Irvine, Californië. De actuele beurswaarde ligt rond de 100 miljard dollar en het bedrijf telt zo'n 9000 medewerkers. De filosofie van Rivian heeft een nadrukkelijke focus op duurzaamheid, inclusie en maatschappelijke betrokkenheid.