Kritiek vanuit zorgplatforms op mantelzorgacademie

Afbeelding ter illustratie © iStock
Platform Mantelzorg Limburg (PML) en de landelijke vereniging MantelzorgNL hebben kritiek op het opleiden van mantelzorgers.
Het Maastricht UMC+ gaat namelijk mantelzorgers scholen. Daarmee moet de druk op de thuiszorg verlicht worden, die met name door corona met een personeelstekort kampt.

'Een brug te ver'

Naast onder andere het oogdruppelen of het verschonen van wonden, worden mantelzorgers ook opgeleid om een antibiotica-infuus aan te leggen. 'Het is ontoelaatbaar om zelfs maar de suggestie te wekken dat dit reguliere taken van mantelzorgers zouden moeten worden. Een brug te ver', schrijft PML in een verklaring.

Eigen gezin

Volgens MantelzorgNL moet er een grens worden getrokken, want mantelzorger zijn is geen beroep. Zo zou er rekening gehouden moeten worden met het feit dat mantelzorgers mensen zijn met een gezin, die ook voor hun kinderen moeten zorgen. 'Van deze mensen wordt nu verwacht dat zij ook de taken van zorgprofessionals overnemen', valt in een reactie te lezen.

Om tafel zitten

Beide organisaties vragen zich af waar de verantwoordelijkheid ligt als er iets fout gaat. Ze zijn zich goed bewust van de krapte die er is, maar dit komt volgens de mantelzorgplatforms hard aan. PML en MantelzorgNL roepen de overheid op om te kijken naar andere mogelijkheden.