Bovens blikt terug: 'Het was terugvechten of vertrekken'

Afbeelding ter illustratie © L1
Oud-gouverneur Theo Bovens kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn bestuursperiode in Limburg. Hij staat nog altijd achter de keuze om op te stappen, maar dat betekent niet dat hij de toestand ook achter zich heeft gelaten: 'Het heeft me beschadigd.'
Dat zei hij woensdag in het programma L1mburg Centraal.

Tien jaar gouverneur

"Als er niet de volle honderd procent vertrouwen is in wat ik doe en hoe ik opereer, dan past reflectie. Ik ben voornemens mijn functie ter beschikking te stellen", zo sprak een geëmotioneerde Theo Bovens op 9 april. Hij maakte met die toespraak een einde aan zijn Limburgse gouverneurschap dat bijna een decennium duurde.

Conflict

Het besluit is hem niet in de koude kleren gaan zitten: "Het blijft een pijnlijke en verdrietige periode in je leven. Maar ik sta nog steeds achter dat besluit. Met de omstandigheden van toen kun je je werk niet doen zoals je dat wil doen. Je moet met volledig vertrouwen kunnen opereren, je bent immers boegbeeld van het Limburgse bestuur. Als mensen achterin dat schip zeggen: 'We willen dat boegbeeld niet meer', dan is het of terugvechten of vertrekken."
Zijn keuze was die eerste. "Terugvechten is niet mijn stijl. Ik kom niet graag in conflict met het parlement waar ik zelf voorzitter van ben."

Beschadigd

Ondanks zijn taken en bijbehorende uitdagingen als waarnemend burgemeester van Enschede, wordt 'de Snor' nog geregeld geconfronteerd met zijn Limburgse verleden. "Het heeft me beschadigd. Zowel in de politieke arena als in de media. Er zijn nog altijd mensen in Nederland die denken dat er iets met de politieke integriteit van Theo Bovens aan de hand is. Als je mijn Wikipedia-pagina bezoekt, staat er dat ik de Staten verkeerd heb ingelicht en allemaal dat soort dingen. Daar heb je last van."

Relevantie na onschuld

De eerste onderzoeken wijzen uit dat er geen zaken feitelijk fout gingen in de integriteitsaffaires. Volgens Bovens werpt dat de vraag op in hoeverre de beschuldiging aan zijn adres als hoeder van de integriteit in het Limburgs bestuur relevant is als er überhaupt geen schandaal was. "Maar dat is gebeurd, daar staat nu een streep onder. Toch is het goed dat de politiek in Limburg in de spiegel kijkt en zegt: 'Hoe kunnen we daar een volgende stap in zetten?"

Ambitie

Voorlopig draagt Bovens de ambtsketting van de gemeente Enschede tot 1 februari 2022. Wat betreft zijn verdere ambitie houdt Bovens zijn kaarten tegen de borst: "Daar kan ik nog niet echt iets over zeggen. Er loopt nog niks. Ik zou wel iets willen betekenen voor mensen, een bestuurlijke functie boven de partijen ligt me goed. Maar dat zal in ieder geval voor de komende twee jaar buiten de provincie Limburg zijn, vanwege de gedragscode van de Provincie." Een nieuw burgemeesterschap is een reëel scenario, laat hij doorschemeren: "Kwestie of het een leuke en mooie gemeente is en of er iets te doen is voor mij."

Opvolger Penn

Op de vraag of dat Maastricht zou kunnen zijn als huidig burgemeester Annemarie Penn over twee jaar afscheid neemt, blijft Bovens vaag. "Het lijkt me beter als daar een jonger en energieker persoon komt, maar dat kunnen we ook nog tegen die tijd bekijken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!