'Kijkdoos' voor telefoon moet bijziendheid tegengaan

Afbeelding ter illustratie © Omroep Venlo
Drie Venlonaren denken met een simpele kijkdoos voor telefoon en tablet bij te dragen aan de vermindering van bijziendheid bij kinderen.
De Eyekid, zoals de kijkdoos heet, garandeert de minimale afstand die het Oogfonds aanraadt tussen ogen en scherm.

Ouders

Ontwerper Daan de Haan werd door zijn ouders aan het denken gezet. Als zijn kinderen bij opa en oma op bezoek zijn, zitten ze wel eens op een tablet. "Maar ze zaten er dan wel heel dicht op, zeiden mijn ouders. Toen kwam bij mij het besef en de vraag pas op of dit wel gezond zou zijn", zegt De Haan.

Oogziekte

Hij werkt veel samen met opticien John van der Sterren en ze raakten erover aan de praat. Het antwoord van de expert: "Bijziendheid, of myopie zoals het in vaktermen heet, is in 2050 oogziekte nummer één. En dat wordt mede veroorzaakt door telefoons en tablets, waarbij heel veel van dichtbij op het scherm wordt gekeken. Al is het overigens geen compleet nieuw fenomeen. We kennen het ook van de boekenwurmen van vroeger, die keken ook heel veel van dichtbij. Maar door het gebruik van telefoons en tablets is het zeker toegenomen."

Afstand

Bijziendheid betekent dat je alleen nog van dichtbij scherp kunt zien en in de verte alles wazig lijkt. Dit is op te lossen door een bril of lenzen te dragen met een min-sterkte. Om bijziendheid te voorkomen adviseert het Oogfonds om minimaal 35 centimeter afstand te houden tot de telefoon of tablet. En daar gaat het bij kinderen nog weleens mis. De Eyekid, die De Haan, Van der Sterren en ondernemer Jeroen Geurts samen bedachten, dwingt het kind om die afstand te houden.

Doos

Het is een kartonnen doos waar de telefoon of tablet achterin geklikt wordt. De Haan: "Het is een lowtech toepassing voor een hightech apparaat. Het lijkt alsof je weer een ouderwetse beeldbuis eraan vast hebt, maar kinderen wennen er snel aan. Mijn zoon loopt door het hele huis met de doos en zoekt voor zichzelf een fijne houding. Of dat op de bank is of de tafel, dat maakt niet zoveel uit."