Eerste windmolen in Weert staat pal overeind

Afbeelding ter illustratie © Weertdegekste
De eerste windmolen aan de A2 bij Weert staat sinds woensdag pal overeind. Er volgen nog twee andere exemplaren met een tiphoogte van 200 meter op de locatie.
De realisatie van het kleine windmolenpark kan niemand ontgaan. De drie windturbines langs de snelweg A2 ten zuiden van het wegrestaurant bij Weert gaan de horizon domineren. De masthoogte is 130 meter en de wieken hebben een lengte van 70 meter.

10.000 huishoudens

De turbines leveren ieder een vermogen van 4,2 megawatt. Daarmee kan het windpark straks jaarlijks 30.000 megawattuur groene stroom opwekken. Bij voldoende wind is dat genoeg om ongeveer 10.000 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Inwoners Weert

Het windmolenpark komt voort uit de lokale corporatie WeertEnergie, gevormd door inwoners van Weert. Zij gingen de samenwerking aan met energieleverancier Eneco. De komst van het windmolenpark bleef niet onomstreden. Drie omwonenden spanden een rechtszaak aan tegen de bouw. Ze vreesden voor geluidsoverlast, slagschaduw en schadelijke trillingen. Hun bezwaren werden in oktober 2019 door de Raad van State afgewezen.
In juni van dit jaar ging de bouw van de windmolens van start. De realisatie verloopt vlot, met als enige uitzondering het transport van de 70 meter lange wieken. Het eerste konvooi strandde half november door de kolossale afmetingen op luttele kilometers van de bouwplaats. Na het dichten van een greppel konden de diepladers een dag later alsnog hun bestemming bereiken.
De bouw van de drie windmolens zal eind januari voltooid zijn, zegt Henk Lambrichts. Volgens de woordvoerder van WeertEnergie volgt daarna een periode van testen en afstellen. De windmolen die sinds woensdag overeind staat, produceert vanaf februari de eerste groene stroom. Daarna volgen de andere twee windmolens. Het hele windmolenpark is begin maart operationeel.