Verder onderzoek naar locaties zonneweides en windmolens

Afbeelding ter illustratie © iStock
In twee gebieden in Horst aan de Maas kan verder onderzoek worden gedaan naar mogelijke locaties voor zonneweides en windmolens. De gemeenteraad heeft dinsdagavond tijdens de raadsvergadering groen licht gegeven voor het beschikbaar stellen van een bedrag van 150.000 euro.
Het gaat om gebieden bij de A73/Maaslijn (windmolens) en de Mariapeel (zonneweides).

Felle discussie

Ondanks verzet van bewoners zet de gemeente de verkenning van deze gebieden voort. De plannen zorgden tijdens de raadsvergadering begin december voor een felle discussie. Verschillende inwoners van Evertsoord uitten tijdens het burgerpodium hun zorgen. De bewoners zijn bang dat hun woningen en bedrijven straks omringd zijn door zonnepanelen. Ook voelen zij zich niet gehoord door de gemeente.

'Willen kunnen kiezen'

Fractievoorzitter Thijs Lenssen van Perspectief Horst aan de Maas riep dinsdagavond op de verkenning uit te breiden naar meerdere gebieden. "Een verkenning in twee gebieden vinden wij te mager. Wij willen straks kunnen kiezen."
Ook de VVD ziet het verder verkennen van twee gebieden niet zitten. Fractievoorzitter Yvonne Douven: "De nadelige gevolgen van dit soort plannen moeten we samen dragen en niet in één of twee gebieden zoals nu. We missen het totale plaatje." Ook BVNL Horst aan de Maas en de SP stemden tegen het voorstel om de gebieden verder te verkennen. CDA, Essentie, PvdA en D66+GroenLinks stemden voor en haalden daarmee een meerderheid.

Vertrouwen herstellen

Waar alle partijen het wel over eens zijn, is dat wethouder Thijs Kuipers een flinke opgave heeft om het vertrouwen bij alle inwoners in de twee gebieden te herstellen. "Het is erg belangrijk dat er draagvlak is. We moeten recht doen aan de inspraak van bewoners en bedrijven", aldus Eric Brouwers van het CDA. D66+GroenLinks wil dat Staatsbosbeheer betrokken wordt bij de verdere verkenning, omdat de plannen aan de rand van natuurgebieden vorm moeten gaan krijgen.

Gebiedsontwikkelingen

Kuipers wil de verkenning uitwerken tot twee gebiedsontwikkelingen, waarin ook rekening wordt gehouden met andere zaken in het gebied. Denk hierbij aan landbouw, natuurontwikkeling en recreatie en toerisme. De gebiedsontwikkelingen moeten in het najaar van 2022 klaar zijn. Dan zegt de gemeenteraad van Horst aan de Maas ja of nee tegen de uitgewerkte plannen.

Ambitie

De gemeente Horst aan de Maas heeft de ambitie om in 2030 zo’n 30 procent van de energie lokaal duurzaam op te wekken. Om die doelstelling te behalen zijn volgens Kuipers projecten met zonneweides en windmolens nodig. "Als alle daken in de gemeente vol liggen met zonnepanelen, wordt maar 8 procent van het totale energieverbruik opgewekt", zei hij daar eerder over.