MUMC+ mantelzorgacademie moet druk op thuiszorg verlichten

Afbeelding ter illustratie © Erwin Minkenberg
Het Maastricht UMC+ begint op woensdag met het opleiden van mantelzorgers in verschillende taken. Daarmee moet de druk op de thuiszorg verlicht worden, die met name door corona met een personeelstekort kampt.
Het gaat bij de opleiding momenteel met name om oogdruppelen. Dat is voor veel mantelzorgers moeilijker dan het lijkt, aldus de initatiefnemers.

Mantelzorgacademie

De scholing is door het ziekenhuis opgezet in samenwerking met Coöperatie VGZ en thuiszorgorganisatie Envida. De zogeheten mantelzorgacademie is al langer geopend, maar wordt nu uitgebreid. Er worden tientallen 'leerlingen' verwacht, maar op den duur zouden dat er honderden kunnen worden.

Zorgtaken

Het gaat bij de mantelzorgacademie niet alleen om oogdruppelen. Ook andere taken, zoals het toedienen van antibiotica via een infuus en sondevoeding kunnen uitgelegd worden. Daarnaast schenkt de academie onder andere aandacht aan het aantrekken van steunkousen, het schoonhouden van nierdrains, het wisselen van katheterzakken en wondverzorging.

Druk verlichten

De thuiszorg kampt al langere tijd met een personeelstekort, onder andere door corona. Door mantelzorgers en patiënten te leren hoe ze bepaalde taken over kunnen nemen, hoopt het MUMC+ de druk op de thuiszorg wat te verlichten.
Volgens de initiatiefnemers zal door het initiatief het aantal bezoeken van de thuiszorg verminderen. Ook hoeven sommige mensen daardoor minder lang in het ziekenhuis te blijven.