L1mburg Centraal: Gaat carnaval door of niet?

Afbeelding ter illustratie © L1
Burgemeesters adviseren carnavalsverenigingen na te denken over alternatieve vastelaovend, piek omikron verwacht tijdens carnavalsperiode, noodopvang op scholen geopend, tafeltennistalent bij Westa in Wessem en meer Limburgs nieuws.
Gemeenten zeggen carnavalsactiviteiten af
Steeds meer gemeenten zeggen de georganiseerde carnavalsactiviteiten af. Nu er een lockdown is en het aantal coronabesmettingen in verband met de omikronvariant snel zal oplopen, is de vraag wat de grote bonden besluiten. Ze hadden maandag overleg met de veiligheidsregio's en dat overleg is dinsdag voortgezet. Verslaggever Guus Benders is in Weert met de nieuwste details uit dat overleg en we praten erover door in de studio met carnavalsredacteur Tom Doesborg.

Bekijk hier de hele reportage

Piek omikron verwacht tijdens carnavalsperiode
De bestrijding van de omikronvariant van het coronavirus stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Christian Hoebe van de GGD had het afgelopen weekend over een nieuwe pandemie. Ook andere deskundigen stellen dat de strijd weer bijna van voren af aan begint. Viroloog Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team, ziet het iets minder somber, maar ze maakt zich wel zorgen. De huidige modellen voorspellen tijdens de komende vastelaovesperiode de piek van omikron. Daardoor is het doorgaan van carnaval volgens viroloog Marion Koopmans eigenlijk geen vraag meer.

Bekijk hier de hele reportage

Noodopvang op scholen geopend
De scholen zijn dicht en er is geen online onderwijs. Dus is het voor veel leerlingen deze week al vakantie. Behalve dan voor de kinderen van ouders met essentiële banen. Die gaan nog gewoon naar school. Nou ja, gewoon, er wordt geen les gegeven. Ze worden opgevangen.

Bekijk hier de hele reportage

Elektrische auto's van Nedcar, autokopers aarzelen
Autofabrikant VDL Nedcar hoopt nog voor het einde van het jaar een nieuwe klant binnen te slepen. Dat is hard nodig, want in 2023 stopt BMW met de productie in Born. De geruchtenmachine draait op volle toeren. Mogelijk heeft een Chinees merk interesse. Eerder was er al een deal met het Amerikaanse Canoo, maar die ging uiteindelijk niet door. Nu duikt weer een andere Amerikaanse partij op, Rivian. Hoe dan ook, zit de Europese en dus ook Limburgse autorijder eigenlijk wel te wachten op de elektrische auto's van Nedcar?

Bekijk hier de hele reportage

Jelle Moris, tafeltennistalent bij Westa in Wessem
Als jong talent is het vaak opboksen tegen de gevestigde orde. Jelle Moris doet dat iedere week achter de tafeltennistafel bij Westa. Hij is pas 18 jaar en een van de grootste talenten van het land. De tiener is zelfs opgenomen in het eredivisie-team in Wessem.

Bekijk hier de hele reportage

Grand Café De Graanbeurs Venlo na een dag al dicht
De 22 jarige Juul Backus uit Venlo opende zaterdag na anderhalf jaar hard werken samen met haar vader haar eigen zaak, hun Grand Café. Dat was direct ook de laatste dag dat de zaak open is geweest. Want 's avonds kwam de persconferentie en werd duidelijk dat ze moest sluiten. Een grote teleurstelling, want ze had er zin in.

Bekijk hier de hele reportage

Kaarsjes tegen borstkanker
Op de kortste dag van het jaar is het het langst donker. Met die gedachte ontstond het idee "Ik geef je licht" van de stichting Limburgse Decolletés om aandacht te vragen voor borstkanker, een ziekte waar één op de zeven vrouwen mee te maken krijgt. Om meer aan onderzoek te kunnen doen, is er de afgelopen weken een donatieactie gestart, waarbij mensen digitaal een kaarsje konden laten branden. Deze digitale kaarsjes werden dinsdagochtend in alle vroegte werkelijkheid.

Bekijk hier de hele reportage