Viroloog: 'Doorgaan carnaval is eigenlijk geen vraag meer'

Afbeelding ter illustratie © ANP
De huidige modellen voorspellen tijdens de komende vastelaovesperiode de piek van omikron. Daardoor is het doorgaan van carnaval volgens viroloog Marion Koopmans eigenlijk geen vraag meer.
Dat zegt de viroloog en lid van het Outbreak Management Team in een interview met L1.

Nieuwe pandemie

De carnavalsbonden hebben dinsdagmiddag nog overleg met de veiligheidsregio's over carnaval, maar Koopmans ziet het somber in omdat de piek van de nieuwe covid-variant rond die periode verwacht wordt.
Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg noemde de nieuwe situatie met omikron in L1mburg Centraal afgelopen weekend een nieuwe pandemie. Hij stelde: "Het is natuurlijk een variant van het coronavirus, maar we hebben het vaccin gemaakt tegen de eerste variant van het coronavirus."

Gamechanger

Zo ver wil Koopmans niet gaan. “Het is echt een variatie op het thema. Het is in zoverre wel een gamechanger dat we zonder deze variant hadden over kunnen gaan tot versoepelingen. Dus het is een tegenslag. Het is de volgende fase in het vaccineren.”

Lange termijn

Ook zou Koopmans graag meer perspectief zien voor de lange termijn. “Het virus blijft. Dat is duidelijk. Dus we moeten kijken hoe we uit deze lockdown komen en bedenken hoe we ook in de komende winters om kunnen gaan met dit virus.”
De Limburgse carnavalsbonden maken in de loop van dinsdagmiddag meer bekend over de plannen rond carnaval en het overleg met de veiligheidsregio's.
Het eindejaarsinterview met Marion Koopmans wordt op oudejaarsavond uitgezonden op L1 TV in het drieluik '2021 Door de Ogen van'. De andere uitzendingen zijn op 29 en 30 december met als gasten Hubert Bruls en Roger Cox.