Verkeerslichten brug in Ell al na paar maanden vernield

Afbeelding ter illustratie © Wim Stelwagen
De verkeerslichten bij de Velterbrug in Ell zijn kapot gemaakt. Die werden een paar maanden geleden geplaatst om de situatie op de brug veiliger te maken. "Verschrikkelijk", zegt Fer Koolen, voorzitter van de dorpsraad in Ell.
In de nacht van zaterdag 18 december op zondag 19 december zijn de stoplichten vernield. Twee verkeerslichten staan scheef en zijn onklaar gemaakt. Een ander stoplicht staat scheef. "We weten niet waarom het is gedaan, maar we hopen er snel duidelijkheid over te krijgen", zegt Koolen.

Onveilige situatie

De dorpsraden van Ell, Kelpen-Oler en Hunsel trokken jarenlang met elkaar op. Wat ze wilden? Zowel de Velterbrug, die het verkeer tussen Hunsel en Kelpen-Oler verbindt, als de Ellbrug, tussen Ell en Kelpen-Oler, veiliger maken. Over de bruggen komt veel vracht- en landbouwverkeer. "Dat leidt voor jeugd die naar school of naar de sportvereniging fietst tot onveilige situaties. Daar moest iets aan gebeuren", zegt Koolen.
In eerste instantie werd ingezet op een fietsbrug, maar dat bleek financieel onhaalbaar. Optie twee werd het plaatsen van de stoplichten aan weerszijden van de brug. "Daardoor wordt een eenrichtingsweg gecreëerd. Dat voorkomt onveilige situaties op de smalle bruggen."

Ongemak

Door de installatie van de verkeerslichten moeten mensen af en toe wachten om de overgang op te rijden. "Sommige mensen vinden dat minder prettig. Of het iets te maken heeft met de vernielingen? Dat weet ik niet. Of het 'gewoon' vandalisme is of dat het hiermee te maken heeft, het is in beide gevallen verschrikkelijk. We zijn hier jaren mee bezig geweest en de installatie van de stoplichten wordt breed gedragen in de gemeenschap. Het ongemak dat mensen er misschien van hebben, staat niet in verhouding tot de onveilige situaties die nu weer optreden."

Oproep

Gemeente Leudal laat via Twitter weten de vernielingen 'onacceptabel' te vinden. "Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die de veiligheid van onze kinderen in gevaar brengen. We roepen mensen die iets gezien hebben op zich te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem via 08 00 70 00.