Limburgers ademden in 2020 stuk schonere lucht in

Afbeelding ter illustratie © L1 (Erwin Minkenberg)
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de luchtkwaliteit vorig jaar aanzienlijk is verbeterd. Zo ademden Limburgers vorig jaar de schoonste lucht in sinds jaren.
Limburg kende vorig jaar een flinke daling in zowel de stikstofdioxide als fijnstof in de lucht. Zo heeft het RIVM 12,4 microgram stikstof en 15,3 microgram fijnstof gemeten per kubieke meter. In 2019 lagen deze aantallen nog op 16,4 en 17,1.

Schadelijke stoffen

Stikstofdioxide is een uitlaatgas dat voornamelijk in de lucht zit door verkeer. Fijnstof, dat bestaat uit veel kleine, zwevende stofdeeltjes, komt vaak voor rondom veehouderijen. Aangezien beide stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid, meet het RIVM jaarlijks de hoeveelheid hiervan in de lucht.

Daling zet voort

Hoewel in 2020 een flinke stap is gezet richting schonere lucht, is in bovenstaande grafiek te zien dat er al jaren een dalende trend is. "Dat komt doordat auto's steeds schoner of elektrisch worden, net zoals de landbouw", verklaart een woordvoerder van het RIVM. Ook de komst van bijvoorbeeld emissievrije zones in steden helpt hieraan mee.

Nederweert

Wat verder opvalt is dat in Nederweert relatief veel fijnstof wordt gemeten. De oorzaak hiervan is de intensieve veehouderij, waardoor het gemiddelde van de gemeente op 17,6 microgram uitkomt. Provinciaal gezien ligt dit cijfer op 15,3 en landelijk 16,5.

Gulpen-Wittem

De gemeente Gulpen-Wittem heeft de schoonste lucht. Zowel stikstof (8,5 microgram) als fijnstof (14,1 microgram) hebben hier de laagste waardes per kubieke meter in de provincie.