Vogelgriep in Ysselsteyn: 'Onzekerheid bij bedrijven'

Afbeelding ter illustratie © Guus Benders (L1)
De uitbraak van de vogelgriep in Ysselsteyn zorgt volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) voor grote onzekerheid bij omliggende bedrijven.
Ook bedrijfsmatig zijn de gevolgen groot voor deze bedrijven, zegt Theo Coumans, bestuurslid bij de LLTB. "Op dit moment worden de bedrijven in de drie-kilometerzone rond het getroffen bedrijf gescreend, dus nauwlettend in de gaten gehouden en getest op vogelgriep. De komende vier weken mag er enkel onder strikte voorwaarden worden afgevoerd van die bedrijven en zitten ze dus feitelijk op slot."

Preventief

Bij het bedrijf in Ysselsteyn worden zo'n 24.000 kalkoenen geruimd. Twee andere bedrijven in de buurt worden preventief geruimd omdat personeel van het besmette bedrijf daar ook werkzaam is. Het gaat daar in totaal om circa 40.000 dieren. In een straal van één kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven hoeven niet geruimd te worden maar worden door de NVWA wel geblokkeerd, onderzocht op de vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord met betrekking tot de gezondheid van de dieren.
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen acht pluimveebedrijven. Ook hier worden de dieren onderzocht op de vogelgriep. Voor de 69 andere pluimveebedrijven die binnen een straal van 10 kilometer rond het besmette bedrijf liggen, geldt per direct een vervoersverbod.

Opnieuw opstarten

Voor het bedrijf waar de vogelgriep ontdekt is, zijn de gevolgen heel groot. "Het bedrijf wordt geruimd, daar staat dus alles stop", licht Coumans toe. "Daarna worden de stallen twee keer ontsmet en wordt er opnieuw getest. Als er niks wordt gevonden, kan het bedrijf opnieuw opstarten, maar dan zijn we al snel zes tot acht weken verder."