Drie pluimveebedrijven in Ysselsteyn geruimd om vogelgriep

Afbeelding ter illustratie © Guus Benders (L1)
Bij kalkoenen op een pluimveebedrijf in Ysselsteyn is vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen worden zo'n 24.000 kalkoenen geruimd.
Twee andere bedrijven in de buurt worden preventief geruimd omdat personeel van het besmette bedrijf daar ook werkzaam is. Het gaat daar in totaal om circa 40.000 dieren.

Risicovolle contacten

De twee bedrijven die ook worden geruimd, liggen binnen een straal van één kilometer van het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld en zijn van dezelfde eigenaar. In combinatie met het gedeelde personeel spreekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van 'risicovolle contacten', de kans op besmetting wordt reëel geacht. Uit voorzorg worden daarom de dieren op deze twee bedrijven geruimd.

Onderzocht en afgesloten

In een straal van één kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog vier andere pluimveebedrijven. Zij hebben geen direct contact gehad met het besmette bedrijf en hoeven daarom voorlopig niet geruimd te worden. Ze worden door de NVWA wel geblokkeerd, onderzocht op de vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord met betrekking tot de gezondheid van de dieren.
In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf liggen acht pluimveebedrijven. Ook hier worden de dieren onderzocht op de vogelgriep. Voor de 69 andere pluimveebedrijven die binnen een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf liggen, geldt per direct een vervoersverbod.

Vervoersverbod

Het vervoersverbod geldt niet alleen voor het transport van dieren. Ook eieren, mest, strooisel en andere dieren of dierlijke producten van deze bedrijven mogen niet vervoerd worden.
Er gelden landelijk allerlei maatregelen om de verspreiding van de vogelgriep te beperken. Zo is er een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels. Voor andere vogels in bijvoorbeeld dierentuinen, op kinderboerderijen en bij mensen thuis, geldt een afschermplicht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!