Video: Kerstmarkten begonnen met opruimen

Afbeelding ter illustratie © L1 (Lex van Moorsel)
De harde lockdown betekent dat evenementen niet meer kunnen doorgaan. Ook door de kerstmarkten kan een streep, nog voordat de kerstdagen zijn aangebroken.
Onder meer in Maastricht en Valkenburg begonnen ze daarom zondag met opruimen.

Maastricht

Op het Vrijthof in Maastricht besloot de organisatie van Magisch Maastricht om dit jaar geen editie te organiseren. De organisatie vond de financiële risico's te groot vanwege de coronacrisis. Toch kwam er een kerstevenement in de provinciehoofdstad. Een groep Vrijthofondernemers zette een kerstevenement op met onder meer een schaatsbaan en diverse kerstkraampjes. De afgelopen dagen was het, ondanks de sluitingstijd van 17:00 uur, redelijk druk. "We wisten dat we een beperking hadden, maar deze maatregelen hadden we drie dagen geleden niet zien aankomen", zegt Yvo Custings van de organisatie.

Valkenburg

Ook bij Kerststad Valkenburg is de teleurstelling groot. Burgemeester Daan Prevoo gaf zaterdagavond al aan met de organisatie en standhouders in gesprek te gaan zodat er kan worden afgebroken.

Toeristen

Ondanks het vele nieuws over de harde lockdown zijn er zondag toch nog toeristen te vinden in het centrum van Maastricht die niet op de hoogte zijn van de nieuwe maatregelen. "Veel winkels zijn dicht", zegt een toerist enigszins verrast. Een beveiliger op het Vrijthof heeft veel toeristen moeten teleurstellen. "Veel mensen hebben blijkbaar niet gevolgd wat er zaterdag allemaal is besloten."