Europese burgertop Maastricht wordt uitgesteld

Afbeelding ter illustratie © L1
De Europese burgertop in Maastricht gaat niet door op de geplande data van 14 tot 16 januari. De organiserende conferentie kijkt nu naar de maand februari.
Maastricht is na Florence, Dublin en Warschau een van de steden waar de burgers overleggen over de toekomst van de Europese Unie.

Thema's

In Maastricht zou gesproken worden over migratie en de positie van de EU in de wereld. Die thema's bleken uitermate actueel met de huidige ontwikkelingen in Oekraïne, Syrië, Iran, China en Rusland. Met de burgertop haalde de Limburgse lobby vorige zomer een prestigieus overleg naar de Limburgse hoofdstad, zo bleek in het programma AvondGasten Europa.

Duitse koers

De burgertop in Maastricht kreeg extra gewicht na de presentatie van het nieuwe Duitse coalitieakkoord afgelopen maand. Daarin wordt rechtstreeks verwezen naar de conferentie over de toekomst van Europa, het initiatief dat komende maanden in Maastricht plaatsvindt. Volgens Mathieu Segers, hoogleraar Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht, moet Nederland aansluiten bij de Duitse Europese koers.

Lockdown

De oorspronkelijke planning van de Europese burgertop betrof het weekend van 14 tot 16 januari. Ruim tweehonderd deelnemers zouden uit heel Europa naar de Limburgse hoofdstad afreizen. Het demissionaire kabinet kondigde zaterdagavond een nieuwe lockdown aan tot en met 14 januari, waarmee doorgang niet langer reëel was. Daarmee dringt de Nederlandse uitgangspositie in de zorg ook door op Europees niveau.

Februari

De organisatie kijkt op dit moment naar nieuwe data in februari, waarbij de locatie zou wisselen van het gouvernement naar het MECC. Ook dat is nog lang niet zeker. De coronamaatregelen in Nederland zijn niet alleen afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus, maar worden ook gestuurd door de druk op de zorg. Die blijft de komende periode hoog. Het was een van de redenen om kunstbeurs TEFAF te verplaatsen van maart naar juni.