Onderzoek hogere bescherming Heuvelland tegen hoogwater

Afbeelding ter illustratie © L1 (Sjors Abeling)
Er komt een onderzoek naar wat nodig is voor een betere bescherming van het Heuvelland tegen overstromingen en de kosten daarvan. Dat moet binnen een jaar klaar zijn.
Het Limburgs Parlement heeft dat besloten door met een zeer ruime meerderheid - 37 tegen 7 stemmen - een motie van Peter Loomans van de Partij voor de Dieren (PvdD) aan te nemen. Alleen Forum voor Democratie en SVL stemden tegen.
Momenteel wordt uitgegaan van een overstroming van eens in de 25 jaar bij de maatregelen tegen overstromingen.

Kosten

Gedeputeerde Lia Roefs (PvdA) noemt het op dit moment niet realistisch om een hogere norm van één keer in de 100 jaar te hanteren. De extra maatregelen die dan nodig zijn, kosten heel veel geld. En dat is er nu niet, zo stelde Roefs eerder in een Statencommissie.

'Niet in beeld'

Maar de motie van de PvdD omarmde zij wel. "De ambitie is 1 op 100. Terwijl we weten dat er voor 1 op 25 jaar nog veel uitgevoerd moet worden", aldus Roefs. "Het is heel belangrijk dat we in beeld krijgen wat er moet worden gedaan om dat niveau van een overstroming van één keer in de 100 jaar te bereiken. Dat hebben we nu niet in beeld."

Hogere norm waterveiligheid

In de motie wordt gewezen op het unieke, hellende terrein van het Heuvelland die vraagt om een hogere norm voor waterveiligheid. Zodat bewoners en bedrijven dezelfde bescherming genieten tegen watersnood als in de rest van Nederland en Limburg, valt te lezen in de motie.
In het onderzoek moet vooral gekeken worden naar veiligheid, maatschappelijke ontwrichting en de impact op het landschap.

'Vaker meemaken'

"Bovendien zijn de overstromingen een direct gevolg van klimaatverandering. Taferelen zoals in juli gaan we dus veel vaker meemaken", verklaarde Statenlid Peter Loomans van de PvdD. "Daarom is het heel belangrijk om te onderzoeken hoe we toch tot het hoogste beschermingsniveau in het Heuvelland kunnen komen."
Hij noemt de aangenomen motie dan ook een enorme opsteker voor mens en dier in het Heuvelland.

Zuid-Limburg

De zes gemeenten in het Heuvelland pleitten eerder al voor de 1 op 100 norm. De huidige aanpak zien zij slechts als een tussenstap. De betreffende gemeenten zijn Valkenburg aan de Geul, Meerssen, Maastricht, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals.