Deze bekende Limburgers overleden in 2021

Foto ter illustratie. © iStock
In 2021 moesten we afscheid nemen van bekende en onbekende Limburgers. Sommigen waren bekender dan anderen, maar allemaal hadden ze hun eigen verdiensten.
Een overzicht van de doden van 2021:
Bella Horsmans
Bella Horsmans was een geliefde inwoonster van Klimmen. Ze overleed begin dit jaar op 103-jarige leeftijd. Ze was een boerendochter en afkomstig uit een groot gezin. Daarom werd gekozen voor een afscheid in stijl: de doodskist stond op een kar die werd getrokken door een koe.
Jef Penders
Jef Penders, de oud-pastoor van Wijlre, is eind januari op 100-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste priester, zowel in priester- als in wijdingsjaren, van het bisdom Roermond. Hij zou op 6 april zijn 75-jarig priesterjubileum vieren. Een unicum in de geschiedenis van het bisdom.
Fons Teheux
Na een kort ziekbed is Fons Teheux eind mei komen te overlijden. Hij was in totaal 27 jaar burgemeester in diverse Zuid-Limburgse gemeenten. Teheux was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ereburger van Gulpen en Simpelveld.
Flor Aarts
De Maastrichtse dialectkenner Flor Aarts is eind juni op 86-jarige leeftijd overleden. Begin dit jaar ontving hij uit handen van burgemeester Annemarie Penn-te Strake het Teken van Verdienste van de stad Maastricht vanwege zijn bijdrage aan het voorbestaan van de Maastrichtse taal.
Flor Aarts © RTV Maastricht (Ronald van den Hoven)
Aniet Fonteyne
SP-raadslid Aniet Fonteyne is begin juli overleden. De 57-jarige uit Lottum afkomstige politica zat sinds 2014 in de gemeenteraad van Horst aan de Maas, waar ze zich met name met zorg bezighield. In het dagelijks leven was ze zorgmedewerker bij De Zorggroep.
Peter R. de Vries
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is geen Limburger, maar zijn overlijden heeft ook in onze provincie een impact gehad. Zo was hij in Limburg verbonden aan grote zaken zoals die van Nicky Verstappen en Tanja Groen. De mediapersoonlijkheid was op 6 juli op weg naar zijn auto na een uitzending van RTL Boulevard. In de Lange Leidsedwarsstraat werd hij meerdere keren beschoten. De Vries vocht dagen voor zijn leven, maar de schietpartij bleek uiteindelijk toch fataal.
Ger Ruijters
Een van de bekendste vastgoedondernemers van Limburg, Ger Ruijters, is halverwege juli op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats Maastricht overleden. Hij was de oprichter van het vastgoedbedrijf Ruijters BV dat inmiddels meer dan 60 jaar bestaat.
Wieke Jordans
De Venlose musicus en dirigent Wieke Jordans is in juli op 99-jarige leeftijd overleden. Jordans was tijdens zijn loopbaan onder meer dirigent van de bekende Koninklijke Zangvereniging Venlona. Hij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en aan het Mozarteum in Salzburg.
Frans Bronzwaer
Frans Bronzwaer, ook bekend onder zijn artiestennaam Richard Neal, is in augustus na een kort ziekbed overleden. De muzikant uit Treebeek was sinds het begin van de jaren '60 actief in de muziek. Eerst in schoolband The Interpreters, met zijn broer Jan Bronzwaer, en later in Py-Set. Vanaf de vroege jaren '70 ging Bronzwaer solo onder de artiestennaam Richard Neal. Bronzwaer werd 76 jaar.
Frans Bronzwaer © TwinStudio
Hilde Leeman
Gemeenteraadslid Hilde Leeman (SP) uit Hoensbroek is begin oktober onverwacht overleden. Leeman was raadslid in Heerlen sinds 2014. Ze was vele jaren actief voor de SP als raadslid, bestuurslid, regiovertegenwoordiger, partijbestuurder en activist.
Guy van Grinsven
Fotograaf Guy van Grinsven is 11 oktober op 72-jarige leeftijd overleden. De Maastrichtse fotograaf leed al langere tijd aan de spierziekte ALS. Van Grinsven kreeg in juli nog het Teken van Verdienste van de gemeente Maastricht.
Lex Nelissen
Lex Nelissen is zaterdag 13 november op 72-jarige leeftijd overleden. Nelissen, bekend als nachtburgemeester van Heerlen, was een culturele duizendpoot. Hij was eigenaar van Theater Lexor en directeur van Cultuurhuis Heerlen. Hij hielp zo verschillende Limburgse artiesten aan een netwerk en aan podiumervaring.
Jo Eyck
De Heerlense kunstverzamelaar en grondlegger van buitenplaats Kasteel Wijlre Jo Eyck is op 14 november op 92-jarige leeftijd overleden. Sinds eind jaren zestig van de twintigste eeuw verzamelde hij, samen met zijn vrouw Marlies, moderne kunst. Tot de collectie van Eyck behoren werken van Ben Akkerman, Rob van Koningsbruggen, Carel Visser, Peter Struycken en Ad Dekkers.
Wout Holverda
Oud-speler Wout Holverda van Fortuna Sittard is begin december op 63-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer.
Wiel Verheesen
Wielerjournalist Wiel Verheesen is eind dit jaar op 82-jarige leeftijd overleden. De in Herten geboren Verheesen kreeg onlangs nog de Jean Nelissen Award uitgereikt voor zijn carrière. Hij werkte tientallen jaren voor het Limburgs Dagblad en schreef meerdere boeken over de wielersport.
Henk van der Linden
De uit Hoensbroek afkomstige kinderfilmmaker Henk van der Linden is in december op 96-jarige leeftijd overleden. De regisseur werd gezien als de pionier van de kinderfilm. Hij is in zijn slaap overleden. Van der Linden schreef zijn verhalen zelf en baseerde die vaak op helden uit de literaire jeugdlectuur. Ook heeft hij diverse records op zijn naam staan. Zijn succesvolste film Nieuwe avonturen van Dik Trom, die maar liefst 28 jaar aaneengesloten in de bioscoop draaide, leverde hem zelfs een vermelding op in het Guinness Book of Records.
Henk van der Linden © L1