Fusie ambulancedienst slechte zaak zegt Limburgs Parlement

Afbeelding ter illustratie
Het Limburgs Parlement is tegen de privatisering van de ambulancedienst in Zuid-Limburg en een fusie met de al geprivatiseerde dienst van Noord- en Midden-Limburg per 1 januari 2023.
Het nam met 28 tegen 16 stemmen een motie van de SP.
Het provinciebestuur wordt opgedragen die opvatting duidelijk te maken aan het bestuur van de GGD Zuid-Limburg en alles binnen zijn mogelijkheden te doen om dit voorstel voor privatisering te voorkomen. CDA, VVD en D66 stemden tegen.

Aanrijtijden

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg sprak in het Limburgs Parlement van een absoluut slecht idee dat geen werkelijkheid mag worden. Volgens de SP-voorman worden in Zuid-Limburg de aanrijtijden wel gehaald en in Noord- en Midden-Limburg vaak niet.

Ambulanceposten

Een fusie leidt er volgens hem ook toe dat de zeggenschap om te beslissen wordt weggehaald bij de Zuid-Limburgse gemeenten. Terwijl die in het verleden er juist toe heeft geleid dat er extra ambulanceposten zijn gekomen, zoals in Landgraaf.

Privatisering doet afbreuk

In de motie staat ook dat privatisering van de zorg de afgelopen jaren alleen maar afbreuk heeft gedaan aan de kwaliteit ervan. En dat de beoogde doelstellingen van privatisering en fusie ook zonder fusie bereikt kan worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitwisseling van personeel en ICT.
VVD-statenlid Herman Nijskens stelde dat zijn partij de zorgen van de SP wel deelt maar niet de analyse en de oplossing. Vandaar dat zijn partij met CDA en D66 dus tegen stemde.

Geen zeggenschap provincie

Gouverneur Emile Roemer benadrukte dat de provincie niet gaat over de ambulancezorg en dat dit een zaak van Rijk en gemeenten is. Maar hij had er absoluut geen probleem mee om de boodschap van het Limburgs Parlement op de goede plaats over te brengen.
Roemer zat overigens de vergadering van het Limburgs Parlement donderdagavond en vrijdag voor het eerst voor als voorzitter sinds hij op 1 december aantrad als gouverneur.