Streep door vastelaovend Venlo: alle activiteiten geschrapt

Afbeelding ter illustratie © L11 Alaaf/Dian van den Bosch
In Venlo en Blerick zullen tijdens de vastelaovend volgend jaar geen optochten, prinsuitroepingen en recepties plaatsvinden. Net als vorig jaar gooit het coronavirus roet in het eten.
Alle georganiseerde carnavalsactiviteiten zijn van tafel geveegd.

'Geen andere keuze'

"De actuele besmettingscijfers, de onophoudelijke druk op de zorg, maar zeker ook de sombere verwachtingen voor de eerste weken van het nieuwe jaar als gevolg van de omikronvariant laten ons geen andere keuze", schrijven de Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus en het Blerickse carnavalsgezelschap De Wortelepin in een gezamenlijke schriftelijke verklaring.

Verplaatsen

Als een grote verrassing komt dit echter niet. Steeds meer verenigingen kiezen ervoor om carnavalsactiviteiten te schrappen of te verplaatsen vanwege de coronapandemie. Zo liet Gekke Maondaagsvereiniging De Wuilus begin december weten dat Gekke Maondaag in Velden niet in januari gevierd zal worden, maar eind mei. Hier kiest Jocus echter niet voor. "We koesteren de traditie, die veertig dagen voor Pasen plaatsvindt. Je rukt het feest volledig los uit zijn context zodra je dat op een ander moment gaat vieren. Dat heeft weinig met de essentie van vastelaovend te maken", zegt Versleijen.
Ook in de gemeente Horst aan de Maas roepen carnavalsverenigingen dit seizoen geen prinsen uit.

'Kleinschalig van karakter'

Het carnavalshart huilt, maar het is niet anders. Binnen de gemeente zal er wel vastelaovend gevierd worden, maar niet met duizenden carnavalisten op de pleinen. "Dat zal, afhankelijk van de situatie van dat moment, ongeorganiseerd en kleinschalig van karakter zijn", stellen de verenigingen.