Horst in actie voor voedselbank: 'Keihard nodig'

Afbeelding ter illustratie © L1 (Tim van der Weerden)
Met de feestdagen voor de deur is het bij Voedselbank Limburg-Noord alle hens aan dek. Om hen van extra spullen te voorzien, springt de SP in Horst aan de Maas bij. Ze zamelen zo veel mogelijk houdbare etenswaren in.
"Als je je realiseert in wat voor rijk land we leven, is het eigenlijk heel erg dat er veel mensen zijn die gebruik moeten maken van de voedselbank", zegt Wilma Kurvers van de SP Horst aan de Maas.

Alternatieve actie

Normaal gesproken zamelt de partij in december in de Horster supermarkten allerlei producten in voor de voedselbank. Vanwege het coronavirus gaat die actie dit jaar niet door. Toch wilde de SP wel iéts doen. Daarom is er nu een alternatieve actie, waarbij inwoners op een aantal locaties spullen kunnen afgeven.

'Heel belangrijk'

Volgens de voedselbank zijn acties als die van de SP hard nodig. "Zij verzamelen met name de houdbare producten en die kunnen we hard gebruiken. Deze spullen gaan bij ons het magazijn in en worden in de loop van het jaar uitgegeven. Als dat magazijn leeg is, kunnen we ook geen spullen uitdelen", vertelt Gerda van Stelten van Voedselbank Limburg-Noord.
De SP is blij met het verloop van de actie tot nu toe. "We hebben al ontzettend veel spullen binnengekregen. Een doel qua aantallen hebben we niet. Alle beetjes helpen", zegt Kurvers. Daarbij benadrukt ze dat het inleveren van de spullen volledig anoniem gebeurt. "Mensen kunnen een tas of doos voor de deur neerzetten bij een van de zes inleverlocaties. We weten dus ook niet waar de giften vandaan komen, maar uit het aantal spullen blijkt wel dat veel mensen enthousiast zijn over de actie."

Coronacrisis

Op dit moment merkt de voedselbank nog geen grote gevolgen van de coronacrisis. "De verwachting is dat er zich over een tijdje meer mensen zullen melden, als de coronasteun van het Rijk stopt. Dan zullen bedrijven failliet gaan, waardoor mensen hun reserves op gaan maken. Vervolgens komen ze bij ons terecht", licht Van Stelten toe.

140 gezinnen

De Voedselbank Limburg-Noord bestrijkt de gemeenten Horst aan de Maas, Venray, Bergen en Gennep. Momenteel maken zo'n 140 gezinnen uit die regio gebruik van de voedselbank. "Dat zijn er niet echt veel", reageert Van Stelten." We hebben er wel eens meer gehad. Maar de aanvoer van voedsel is de laatste maanden ook minder geweest, dus we zijn blij dat we nog redelijk goede pakketten kunnen maken."
De voedselbankactie van de SP Horst aan de Maas loopt nog tot en met 22 december.