Bijna alle Limburgse basisscholen nu al helemaal dicht

Afbeelding ter illustratie © iStock
De vervroegde kerstvakantie is vrijdag in Limburg al begonnen. Slechts een enkele basisschool in de provincie zal maandag toch nog een dag open zijn. "Het was even puzzelen, maar het is ons gelukt."
Dat vertelt directeur Marc Houven van de Kennedyschool in Maastricht.

Snel schakelen

Uit een rondgang van L1 blijkt dat de Limburgse scholenkoepels grotendeels op vrijdag al hun deuren sluiten. Ze kregen maar heel weinig tijd om te anticiperen op de aangekondigde schoolsluiting. Dit werd pas deze week bekend gemaakt. Toch hebben alle scholenkoepels, met enige moeite, een noodopvang voor volgende week rondgekregen.

Bij opa en oma

Hoewel de meeste leerlingen wel blij zijn met een extra week vakantie, maken ouders zich zorgen over een mogelijke leerachterstand. Daarbij lopen de kinderen hierdoor veel kerstactiviteiten mis en is het lastig om op zo'n korte termijn opvang te regelen. "De kinderen gaan nu naar opa en oma", vertelt een vader. "Zij vallen onder de zwakste groep, maar wij moeten beide werken. Ik zie dus geen andere mogelijkheid dan dit."
Verderop knikt een moeder instemmend. "Ik werk zelf niet, dus ik kan gelukkig zelf voor de kinderen zorgen. Maar ik begrijp dat dit voor veel ouders een moeilijke situatie is", zegt ze. Allebei zien ze het nut van de situatie niet echt in.

Onderwijs op afstand

Onder schoolleiders leeft twijfel over hoe het na de kerstvakantie verder gaat. "Ik heb geen glazen bol," zegt directeur Houben. "Maar voor het geval dat we straks toch langer dicht moeten blijven, bereiden we achter de schermen alvast het afstandsonderwijs voor." Hij benadrukt dat een weekje meer of minder school geen enorme leerachterstand oplevert, maar een langere sluiting op dat front wel consequenties met zich meedraagt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!