UM onthult: Zo heb je 40 procent minder kans op dementie

Afbeelding ter illustratie
Mensen kunnen zelf de kans op dementie met veertig procent verminderen. "Bewegen, nieuwsgierig blijven, gezond eten en actief leven."
Dat zegt hoogleraar Frans Verhey van de Universiteit Maastricht in het L1-programma AvondGasten.
Het aantal mensen met dementie in Limburg verdubbelt de komende decennia, zo is de verwachting. In 2040 zou de provincie ruim 40 duizend dementie patiënten tellen. "Doordat Limburg een vergrijzende bevolking heeft, gaat hier relatief gezien het aantal mensen met dementie sterk toenemen. Leeftijd is nu eenmaal de grootste risicofactor bij dementie", vertelt Marjolein de Vugt, mede-hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg. "Dat is zorgelijk, omdat het aandeel van de beroepsbevolking dat kan zorgen voor mensen met dementie afneemt. Dat betekent dat de druk op familie en sociale kring steeds groter zal worden" .

40 procent minder patiënten

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht concludeerden dat leefstijl-interventie een grote impact kan hebben op de kans om dementie te ontwikkelen. "We hebben ontdekt dat alles wat goed is voor het hart, eigenlijk ook goed is voor de hersenen", legt Kay Deckers uit. Hij is professor bij Maastricht University, gespecialiseerd in het terugschroeven van risico's op dementie. "Bewegen, nieuwsgierig blijven, gezond eten en actief leven zijn allemaal manieren om je hersenen te blijven stimuleren. Onderzoek wees uit dat ruim zestig procent van de mensen niet weet dat ze zelf grote invloed hebben op de kans om bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Dat is wel degelijk het geval."

Gunstige trend

"We zien dat de getallen nu al iets omlaag gaan. Er is een toename, maar die is minder steil dan we gedacht hadden", zo vult Frans Verhey aan, hoogleraar ouderenpsychiatrie. "Dat heeft er mee te maken dat mensen gezonder zijn gaan leven. Als je daarop kapitaliseert, kun je uitrekenen dat het mogelijk is om het aantal mensen met dementie met 40 procent te verlagen".

Alzheimer-medicijn afgekeurd

Het bericht van Verhey komt op de dag dat het Europees Geneesmiddelenbureau het nieuwe en omstreden Alzheimermedicijn van fabrikant Biogen niet toelaat op de Europese markt. Het medicijn Aducanumab kwam eerder dit jaar in de Verenigde Staten wel op de markt, wat voor flinke controverse zorgde. "Aducanumab ruimt een bepaald type eiwit in de hersenen op, wat volgens de fabrikant de ziekte afremt of zelfs helemaal stoptzet", aldus Verhey". "Dat is technisch ontzettend knap, maar we zagen nauwelijks verbetering in de gezondheidstoestand van de patiënten. Daarom is het eigenlijk goed nieuws dat het medicijn is afgekeurd. Want de bijwerkingen waren heel fors."

Samen vooruit met Dementie

De uitzending van AvondGasten is de afsluting van het project Samen vooruit met Dementie. Acht portretten van mensen met dementie en onderzoekers uit het veld zijn hier terug te zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!