MAA over onderzoek: 'Sluiting het laatste wat je moet doen'

Afbeelding ter illustratie © MAA
Maastricht Aachen Airport noemt een mogelijke sluiting van het vliegveld 'het laatste wat je als provincie Limburg moet doen'.
Dat staat in een eerste schriftelijke reactie op het donderdag verschenen rapport van het economisch instituut van de Universiteit van Amsterdam.
Dat deed in opdracht van de provincie Limburg een kosten-batenanalyse van het vliegveld in Beek. De belangrijkste conclusie is dat sluiting economisch gezien de beste optie is.
Het vliegveld kost Limburg meer dan het oplevert, zeggen de onderzoekers. De directie van het vliegveld spreekt dat niet tegen. De winst die gemaakt wordt dankzij vluchten van en naar Beek, komt inderdaad voor het grootste deel buiten Limburg terecht.

Afhankelijk van buitenland

Maar de directie zegt ook dat sluiting leidt tot afhankelijkheid van het buitenland. En dat het lopende proces naar een duurzame luchthaven en luchtvaart daarmee voortijdig wordt beëindigd. De luchthavendirectie ziet 'in de toekomst een belangrijke rol voor regionale luchthavens op het gebied van emissievrij passagiersvervoer'.

Juiste beslissing

Verder zegt MAA het rapport te bestuderen en een volledige inhoudelijke reactie voor te bereiden: "Het vormt samen met de overige bouwstenen de basis om straks de juiste beslissing te nemen. En voor welke variant de provincie Limburg straks ook kiest, hoe aantrekkelijk sluiting nu misschien lijkt, het is volgens ons het laatste wat je moet doen."