Kunstbeurs TEFAF Maastricht uitgesteld

Afbeelding ter illustratie © Jean-Pierre Geusens
De kunstbeurs TEFAF Maastricht zal niet zoals gepland in maart 2022 in het MECC gehouden worden. Vanwege de voortdurende onzekerheid rondom corona en de maatregelen van de Nederlandse overheid acht de organisatie het op dit moment onmogelijk om de voorbereidingen hiervoor te laten doorgaan.
"De gezondheid van onze deelnemers en bezoekers heeft prioriteit", zo schrijft voorzitter Hidde van Segellen na een digitale vergadering van het bestuur woensdag. "En er zitten te veel financiële risico's voor zowel TEFAF als de deelnemende kunsthandelaren aan een vasthouden aan de oorspronkelijke data in maart."

Later in 2022

Het TEFAF-bestuur spreekt de hoop uit om de beurs verderop in 2022 alsnog in het MECC te kunnen laten doorgaan, in de verwachting dat de coronacijfers in de loop van het komend jaar zullen verbeteren. Eventuele beperkingen voor grotere evenementen zouden dan bekeken moeten worden.

Economisch profijt

Om de problemen en de risico's rond de belangrijkste kunstbeurs ter wereld te bespreken, komt er op korte termijn een overleg tussen TEFAF, MECC, Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg. Van Seggelen is van mening dat de nadelige gevolgen die de beursorganisatie draagt vanwege de coronamaatregelen door de overheid, breder dienen te worden opgepakt. Dit omdat de hele regio economisch jaarlijks voor miljoenen mee profiteert van de komst van zo'n 75.000 kunstliefhebbers uit heel de wereld.

Avondlockdown

De afgelopen weken hadden zich tientallen buitenlandse deelnemers afgemeld voor maart, vanwege de aanhoudende berichten over de strenge lockdown in Nederland, met in de avonduren gesloten restaurants en winkels. "Dat heeft enige verbazing gewekt omdat dergelijke zware maatregelen in veel andere landen niet gelden. Onder dergelijke omstandigheden kun je geen normale TEFAF houden", zo concludeerde van Seggelen deze week al.

Alternatieven

Met MECC Maastricht wordt intussen druk overlegd over de mogelijkheden om de TEFAF op te schuiven naar latere data. Volgens MECC-directeur Rob van de Wiel wordt concreet gedacht aan juni. „Dat is niet eenvoudig omdat we dan normaal gezien ook de musical 'Dagboek van een Herdershond' draaien, hoewel die niet het hele MECC nodig zal hebben. En er wordt gekeken naar september, wat ook lastig is want dan zitten we in feite vol met diverse evenementen en congressen. Door die lockdowns hebben we alles al telkens moeten uitstellen, dat houdt een keer op. Van de andere kant willen we aan TEFAF - die voor ons zeer belangrijk is - geen nee verkopen. We zullen moeten gaan improviseren maar de wil is er om eruit te komen. TEFAF hoort in Maastricht."