Sluiting basisscholen voor kerst zorgt voor veel vraagtekens

Afbeelding ter illustratie © iStock
Ouders en leerkrachten zitten met de nodige vraagtekens over hoe de week voor kerst ingevuld moet worden. Tijdens de persconferentie dinsdagavond werd namelijk bekend dat basisscholen een week eerder dicht gaan.
Door de maatregel hebben schoolgaande kinderen een week voor Kerstmis minder onderling contact waardoor de kans op besmettingen kleiner zou moeten zijn.

Noodopvang

Basisscholen en koepels waar scholen onder vallen zijn sinds de persconferentie druk met elkaar in beraad om te kijken hoe ze de week voor kerst gaan invullen voor de kinderen. "Wordt er onderwijs op afstand gegeven of niet? Gaan we noodopvang bieden aan kinderen van ouders waar geen oppas voor te vinden is? Er zijn nog veel knopen die we moeten doorhakken", zegt Ward Wijnands directeur van basisschool De Sprong in Oirsbeek.

Dubbel gevoel

Sinds het begin van de pandemie kunnen scholen niet meer spreken van een 'normaal' schooljaar. Na veel aanpassingen en maatregelen is dit de zoveelste sluiting die ze meemaken. "Het is heel erg dubbel allemaal. Enerzijds zien we dat de organisatie toch al een heel schooljaar onder druk staat met groepen in quarantaine en leerkrachten die uitvallen. Anderzijds zien we dat veel sociale activiteiten voor de kinderen nu komen te vervallen vlak voor kerst. We moeten niet vergeten dat dit ook veel impact heeft op de gemoedstoestand van kinderen'', zegt Wijnands.

Oppasopa's en -oma's

Vanuit Den Haag was er ook nog een advies aan oppasopa's en -oma's om hun kleinkinderen niet meer op te vangen de komende weken. Maar in de praktijk blijkt dat toch best lastig te zijn als allebei de ouders een full-time baan hebben. "Mijn man en ik werken allebei fulltime en ik heb gewoon geen andere optie dan mijn kinderen onder te brengen bij mijn ouders en schoonouders. Er moet ook gewerkt worden. Als het niet anders is, wie gaat er dan voor mij werken", vraagt een moeder op het schoolplein zich af.
Ook een oppasoma komt haar kleinkinderen in alle vroegte naar school brengen. Ondanks het advies is ze gewoon van plan haar kleinkinderen te blijven verzorgen. "Ik vind het geen probleem en voel me ook niet onveilig als ik mijn kleinkinderen blijf zien. We hebben dat in goed overleg besloten met de ouders van mijn kleinkinderen."

Brief

Stichting Kindante, waar meerdere basisscholen in de regio onder vallen, heeft woensdag een brief gestuurd naar de ouders om wat duidelijkheid te scheppen. "Er wordt in de week voorafgaand aan de reguliere kerstvakantie in principe geen online les georganiseerd. De kinderen hebben in deze week dus vrij. Er wordt ook noodopvang geboden aan kinderen van wie ouders in een cruciaal beroep werken en voor kinderen in een kwetsbare positie. De scholen/kindcentra zijn niet voor niets gesloten. Als veel kinderen toch naar de noodopvang komen, heeft de schoolsluiting minder effect op het verminderen van het aantal besmettingen. We vragen u daarom om de noodopvang alleen aan te vragen als het écht niet anders kan."