Onzekerheid rond kunstbeurs TEFAF Maastricht

Afbeelding ter illustratie © L1 (Jo Cortenraedt)
De kunstbeurs TEFAF Maastricht, die in maart komend jaar zou worden gehouden, staat op losse schroeven vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom corona.
Het bestuur van TEFAF komt later vandaag in een digitale vergadering bijeen en de kans is groot dat besloten wordt om de beurs te verschuiven.

Afmeldingen

Naar verluidt zouden tientallen kunsthandelaren van de in totaal 280 aangemelde deelnemers zich alsnog hebben afgemeld omdat de situatie te onzeker is. "Het gaat om buitenlandse handelaren die in de media lezen dat in Nederland alles 's avonds dicht is", zegt voorzitter Hidde van Seggelen. "Dat zijn geen goede omstandigheden waaronder je een zo'n internationale beurs kunt houden. De mensen kunnen dan bijvoorbeeld 's avonds niet iets eten of drinken met hun klanten. En we zouden dan misschien al om 17 uur of nog eerder moeten sluiten, dat gaat niet."

Alternatieve data

Met de directie van MECC Maastricht wordt gesproken over mogelijke alternatieve data, waarbij vooral gekeken worden naar juni of september. "Gemakkelijk is dat niet", zegt Rob van de Wiel, algemeen directeur van MECC. "Die maanden zitten volgeboekt, dus we moeten gaan kijken hoe we daar mee omgaan. TEFAF is ons veel waard, maar je kunt andere evenementen ook niet zo maar even opzij schuiven."

Gezamenlijk oplossen

Van Seggelen heeft zich als TEFAF-voorzitter onder meer tot het stadsbestuur van Maastricht gericht met een oproep om de gerezen problemen gezamenlijk op te lossen. "Het is bekend dat TEFAF jaarlijks vele miljoenen oplevert voor de economie in de regio Maastricht en voor het MECC zijn wij het belangrijkste evenement, zoals altijd gesteld is. Dan zou het goed zijn om in deze crisistijd gezamenlijk op te trekken."