Impact corona in euregio: 'Nog steeds minder de grens over'

Afbeelding ter illustratie © Jean-Pierre Geusens
Inwoners van de grensregio’s gaan nog steeds minder snel de grens over dan voor de coronacrisis.
Dat blijkt uit een onderzoek naar de impact van COVID-19 in België, Duitsland en Nederland. Mensen zijn voorzichtig en willen geen coronabesmetting oplopen. Het onderzoek bestond uit een vragenlijst en het afstaan van bloed. In totaal hebben 3339 personen uit de euregio hieraan deelgenomen.

Draagvlak

In de grensregio van Nederland, België en Duitsland was er volgens de GGD in september en oktober een groot draagvlak voor testen bij klachten en de QR-code (toegangsbewijs). "Ook de bereidheid om een boosterprik te nemen was hoog, vooral onder de 60-plussers", zo laat de GGD weten.
De meerderheid van de mensen gaf aan een boostervaccinatie voor het coronavirus te nemen zodra de mogelijkheid zich voordoet. Deze bereidheid was hoger bij personen van 60 jaar en ouder en het hoogst bij de Duitse burgers in vergelijking met de andere landen.

Booster
"Het draagvlak voor de booster in deze leeftijdsgroep is belangrijk. De effectiviteit van de vaccinatie kan afnemen naarmate de vaccinatie langer geleden is, bij ouderen, en door nieuwe varianten. Door deze booster kunnen we de immuniteit weer oppeppen en zowel ziekenhuisopnames als verspreiding voorkomen", aldus onderzoeksleider Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding bij GGD Zuid Limburg en Maastricht UMC+.
Het draagvlak voor het dragen van een mondkapje was het minst in Nederland. In België en Duitsland vonden de meeste burgers het nog steeds nuttig om een mondkapje te dragen.

Antistoffen

Ook blijkt uit analyse van bloedmonsters onder de ondervraagden dat 93 procent antistoffen had tegen het coronavirus.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!