Heerlen blijft ondanks kritiek bij plannen Romeins kwartier

Afbeelding ter illustratie © Gemeente Heerlen
Het gemeentebestuur van Heerlen blijft bij zijn plannen om het Romeins verleden in het straatbeeld van het centrum meer zichtbaar te maken.
Ondanks kritiek van de SP - de grootste fractie in de gemeenteraad - en de internationaal vermaarde architecte Francine Houben.

Belediging

Zij zijn onder meer kritisch op het geplande amfitheater op het Raadhuisplein. Houben noemde in De Limburger de voorgestelde inrichting van het plein zelfs een belediging van de Romeinen. Maar volgens wethouder Peter van Zutphen (SP) heeft het gemeentebestuur een mooie keuze gemaakt en gekozen voor een heel mooi ontwerp.

Romeins verleden

Hij stelt dat architectenbureau Maurer uit Maastricht die de opdracht heeft gekregen het plein aan te leggen, veelvuldig contact heeft gehad met onder meer het ontwerpteam van het nieuwe stadskantoor dat door Houben is ontworpen. Ook in de laatste fase. De wethouder stelt dat Maurer heeft gekeken naar de omgeving en de historie, waaronder het Romeins verleden van de stad.

Knoop doorgehakt

"Natuurlijk ontstaan er vaak discussies en is er niks mis met meningsverschillen. Architecten kunnen verschillende meningen hebben", aldus wethouder Van Zutphen. "Maar wij hebben een knoop doorgehakt en een keuze gemaakt. En daar staan wij achter."

Oneens

Hij wijst er verder op dat binnen het ontwerp nog nadere invulling plaatsvindt en de plannen nog verder moeten worden uitgewerkt. Van Zutphen zegt ook best in gesprek te willen gaan met Francine Houben zoals zij zelf heeft aangeboden en door de SP-fractie is gevraagd. "Ik wil altijd aan tafel. Wij waarderen Houben buitengewoon. Maar dat betekent niet per definitie dat we het altijd met haar eens zijn", zo stelt de wethouder.

Mondelinge vragen

Woensdagavond gaat de Ouderen Partij Heerlen (OPH) mondelinge vragen stellen over de kwestie tijdens een gemeenteraadsvergadering.