Huisuitzettingen in Heerlen blijven op vrij laag niveau

Afbeelding ter illustratie © L1 (Erwin Minkenberg)
In Heerlen vonden dit jaar tot november 45 huisuitzettingen plaats. Dat cijfer ligt ongeveer op hetzelfde niveau als voor het hele jaar 2020. Toen ging het in totaal om 47 huisuitzettingen.
Dat blijkt uit het antwoord van het gemeentebestuur op schriftelijke vragen van SP-gemeenteraadslid Sita Bottenberg.

Daling

Het gemeentebestuur stelt daarin ook dat niet onvermeld mag blijven dat in de laatste twee jaar aanzienlijk minder huisuitzettingen zijn uitgevoerd dan de 81 van 2019. 'Dat heeft te maken met de vriendelijke maar dringende vraag aan woningcorporaties om rekening te houden met de acute gevolgen van de coronacrisis en in die situatie geen huisuitzettingen te plannen', zo staat in het antwoord.

Voorkomen beter dan genezen

Wethouder Peter van Zutphen (SP) spreekt in dat verband van een spectaculaire daling en van aantallen die gelukkig heel beperkt zijn in vergelijking met het verleden. Volgens de wethouder doet de gemeente er alles aan om huisuitzetting te voorkomen, in het bijzonder als de oorzaak een forse huurachterstand is. "Door vroeg te signaleren dat mensen in financiële problemen dreigen te komen, wordt ook hulp geboden", licht Van Zutphen toe.

Psychische problemen

"Toch heb ik er begrip voor dat verhuurders soms niet anders meer kunnen dan via de rechter tot huisuitzetting over te gaan. Maar voor ons houdt het verhaal dan niet op en proberen we met de betrokken instanties passende opvang te regelen voor de betrokkenen", aldus Van Zutphen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met psychische problemen of voor huishoudens met kinderen. Al komt dat in die laatste categorie maar zeer uitzonderlijk voor", zo de wethouder.