Fataal liftongeval: boete van 75.000 euro voor sloopbedrijf

Afbeelding ter illustratie © L1 (Nils Rompen)
Een sloopbedrijf in Maastricht moet een geldboete van 75.000 euro betalen voor een liftongeval in 2018 waarbij een medewerker om het leven kwam.
Tot dat oordeel kwam de rechtbank in Den Bosch dinsdag.

Arbowet overtreden

De rechtbank verwijt de aannemer dat hij onvoldoende instructies heeft gegeven aan zijn medewerker en niet voldoende beveiligingsmaatregelen nam. Voor deze overtredingen van de Arbowet krijgt hij behalve een geldboete, ook een boete van 25.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Het sloopbedrijf moet verder de uitvaartkosten vergoeden aan de nabestaanden.
Twee weken geleden eiste justitie een geldboete van 100.000 euro.

Liftkooi

Het slachtoffer was bezig met snijbrandwerkzaamheden aan een liftkooi. Die hing ter hoogte van de zesde verdieping van het oude Sphinx-gebouw aan de Boschstraat in Maastricht.
In de liftschacht-Oost, waarin de liftkooi hing, ontbraken vrijwel alle onderdelen die normaal gesproken in een liftschacht aanwezig zijn, zoals de geleiderails, het contragewicht en de kabels. De liftkooi was geborgd met een vanginstallatie, een soort noodrem die de liftkooi beschermt tegen vallen.

Val van 35 meter

Om de liftkooi te slopen, heeft het slachtoffer, terwijl hij in de liftkooi stond, eerst de linkervang met een snijbrander weggesneden en vervolgens de rechtervang. Nadat de rechtervang was weggesneden, is de liftkooi vanaf de zesde verdieping circa 35 meter naar beneden gevallen. Het slachtoffer bevond zich op dat moment nog in de liftkooi. Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.