Maatregelen verlengd, kerstvakantie week eerder

Afbeelding ter illustratie © ANP
Het begin van de kerstvakantie voor basisschoolleerlingen wordt een week vervroegd naar maandag 20 en uiterlijk dinsdag 21 december. Ook de buitenschoolse opvang (bso) gaat een week eerder dicht. De huidige avondlockdown wordt verlengd tot 14 januari.
Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge dinsdag bekend tijdens de coronapersconferentie.

Sluitingstijd

De verlenging van de avondlockdown houdt in dat de verplichte sluitingstijd van 17:00 uur tot 05:00 uur voor horeca, sportscholen en niet-essentiële winkels blijft gelden. Professionele sportwedstrijden mogen wel door gaan na 17:00 uur maar dan zonder publiek. Essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken mogen tot 20:00 uur open blijven.

Kerstvakantie verlengd

Reden voor de vervroegde kerstvakantie is de snelle opmars van de omnikronvariant. Omdat de vervroeging vrij kort dag is, mogen scholen maandag nog open blijven. Op die manier hoopt het kabinet dat er opvang geregeld kan worden voor kwetsbare kinderen of kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Het besluit om de kerstvakantie te vervroegen is uitzonderlijk aangezien het kabinet de adviezen van het Outbreak Management Team eerder nog naast zich neer leek te leggen. Volgens Rutte werd dat signaal echter de laatste dagen juist dringender. "We vragen ook echt om kinderen die week thuis te houden. Dus even geen speelafspraken of uitstapjes naar de ballenbak."
Lees hier ons liveblog over het coronavirus

Boosterprik

Vanwege de grote zorgen over de omnikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Deze wordt gegeven na drie maanden in plaats van zes maanden na de laatste vaccinatie of herstel van een coronabesmetting.

Oudere generatie

Ook vraagt Rutte aandacht voor de oudere generatie. "We zien dat mensen boven de 70 veel vaker in het ziekenhuis terecht komen. Laat ons dat samen voorkomen door ons bij opa en oma aan de basisregels te houden. En beperk het contact tussen kinderen en ouderen."

Bezoek thuis

De regel van maximaal vier gasten per dag thuis ontvangen, blijft ook overeind. Eerder werd nog gesproken over een uitzondering met de feestdagen maar dat gaat niet door. Rutte: "Het is geen boodschap waar je op hoopt tijdens de kerstperiode. Maar we moeten voorzichtig zijn, juist tijdens de feestdagen als de behoefte om elkaar op te zoeken groot is."

QR-code

Ook blijft een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters, concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Daarnaast zijn ook zitplaatsen verplicht op 1,5 meter.

Werk

Ook benadrukte de premier het belang van thuiswerken. "Alleen als het echt niet anders kan kun je naar je werk. Maar dan moet er wel 1,5 meter afstand gehouden worden", zei hij daarover.
De maatregelen gelden tot 14 januari. Het kabinet houdt de ontwikkelingen in de gaten. "Maar mocht eerder ingrijpen noodzakelijk zijn, zullen we dat doen", zegt Rutte.