Kabinet bepaalt: gedwongen asielopvang in Venray

Afbeelding ter illustratie © ANP
Venray moet verplicht asielzoekers gaan opvangen. Het kabinet heeft de gemeente aangewezen vanwege de aanhoudende instroom van asielzoekers .
Ook Enschede, Gorinchem en de regio Rotterdam zijn aangewezen. Dat schrijven minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. In deze plekken moeten voor het einde van het jaar ten minste 2000 opvangplekken komen.

Onvoldoende

De afgelopen tijd werd geprobeerd om gemeenten ertoe te bewegen zelf met plekken te komen, maar dat lukte niet voldoende. Daarom wordt nu deze stap genomen. De bewindsvrouwen schrijven dat het "niet valt uit te sluiten dat mogelijk binnenkort ook aan andere gemeenten een aanwijzing gegeven zal worden".
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers gaat nu met de aangewezen gemeenten kijken hoe de opvang er precies uit komt te zien, en wat de exacte startdatum wordt.

Langere tijd

Acute noodopvang zijn opvangplekken die voor langere tijd, ten minste een aantal maanden, worden ingericht. Het is "een laatste middel om de inzet van crisisnoodopvang te voorkomen", aldus Ollongren en Broekers-Knol. Bij dat laatste gaat het bijvoorbeeld om sporthallen met veldbedden, en moeten asielzoekers bovendien elke week verhuizen.
"Gezien het huidige tekort aan opvangplekken is de kans groot dat asielzoekers" dan voor langere tijd elke week moeten verhuizen. "Dit is voor gemeenten, inwoners en asielzoekers een zeer onwenselijke situatie die geen stabiliteit biedt."

Vergaande stap

De bewindsvrouwen erkennen "dat dit een vergaande stap is, ook in de bestuurlijke samenwerking. De actuele noodsituatie maakt dat weliswaar noodzakelijk, maar daarmee niet eenvoudiger. Wij zullen alles in het werk stellen om dit zo goed mogelijk vorm te geven en te ondersteunen".