Nieuwe stakingen metaalsector deze week in Limburg

Afbeelding ter illustratie © Istock
Personeel in de metaalsector in Limburg houdt donderdag een 24-uurs staking voor een betere cao. De afgelopen weken vonden soortgelijke acties plaats door het hele land.
De stakers snappen niet dat bedrijven wel geld hebben om bonussen aan te bieden om mensen aan te trekken, maar niet thuis geven als het gaat om het maken van goede cao-afspraken.

Loonsverhoging

De bonden vinden dat de werkgevers te weinig loonsverhoging bieden, nu de inflatie flink oploopt. De bonden willen een minimaal bruto-uurloon van 14 euro per uur en vakantiedagen erbij. Ook moeten oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken.

Verdubbeling

Maandag werd er gestaakt in Noord-Holland. Dinsdag wordt er gestaakt in Friesland. FNV spreekt van een verdubbeling van het aantal stakers in die provincie ten opzichte van in november.

Installatiebedrijven

Er werken bijna 320.000 mensen in de metaalsector in Nederland. Deze mensen werken bij technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao liep op 1 oktober af.

Betreuren

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die de onderhandelingen voert namens de werkgevers, liet meermaals weten de acties te betreuren. De eisen van de vakbonden zijn volgens de werkgevers te hoog.