Pillenkoning Peter mag gevangenis na acht maanden verlaten

Afbeelding ter illustratie © iStock
De rechter heeft het voorarrest van Peter van D. (64) geschorst. Dat betekent dat de Schinveldse zestiger, die vastzat in een drugszaak én een grote naam is in de drugswereld, zijn proces in vrijheid mag afwachten.
Peter was in maart van dit jaar bezig met de productie van synthetische drugs. Dat stelt de aanklaagster in ieder geval.

Grote naam

In het verleden dook de naam van Peter op in verschillende drugsdossiers en hij wordt in criminele en justitiële kringen gezien als één van de grondleggers van de (xtc-)pillenproductie in Nederland. Het leverde hem, naast zijn weinig vleiende bijnaam 'de Dikke', ook aliassen als 'pillenpionier' en 'pillenkoning' op. De laatste jaren was het echter stil rondom de zestiger.

Geheime chats

Dat veranderde in maart van dit jaar. Berichtendienst SkyECC werd gekraakt door de opsporingsdiensten en zo kon de politie meelezen met geheime chatgesprekken. Ze kregen via dat berichtenverkeer Peter weer in het vizier; hij zou bezig zijn met het produceren van amfetamine.
Tijdens een observatie zag de politie een busje voor de Schinveldse villa van Peter stoppen. Toen dat busje later werd gecontroleerd, bleek er 600 kilo MAPA in te liggen. MAPA is een grondstof voor het produceren van amfetamine.

Drietal vrij

Chauffeur Lambert V. (55) werd aangehouden, net als Peter en vermeend handlanger Rudi G. (48). Later is Mourad A. ingerekend. Hij zou de leverancier van de MAPA zijn geweest. Lambert is vanwege zijn beperkte rol in het geheel, al in april vrijgelaten. Maandag besloot de rechter ook hoofdrolspeler Peter en leverancier Mourad naar huis te sturen. Rudi is voortvluchtig.

Peters mythe

Vanwege de overvolle agenda van de rechtbank, start het proces tegen het kwartet in september volgend jaar. Dat was voor de rechter een belangrijke reden om het voorarrest van Peter en Mourad te schorsen. Arthur Vonken, advocaat van Peter, benadrukte bovendien dat de mythe rondom zijn cliënt wellicht groter is dan diens strafblad. "Hij wordt vaak weggezet als drugsbaron, maar voor die gedachte is zijn strafblad niet uitnodigend."

Geen abc

Overigens waren beide schorsingen geen abc voor de rechter. Mourad liep nog in de proeftijd van een gevangenisstraf van vier jaar, die hij kreeg voor betrokkenheid bij een drugslab in Brabant. Peter zat officieel in voorarrest voor de MAPA-zaak, maar wordt inmiddels ook verdacht van het bezit van 100 kilo cocaïne en een internationaal transport van 60 kilo hasj.
Beide mannen moeten zich na het verlaten van de gevangenis aan strenge voorwaarden houden.