Sittard-Geleen onderzoekt alternatieve datum Sint Joep

Afbeelding ter illustratie © L1
De gemeente Sittard-Geleen gaat onderzoeken of de Sint Joepmarkt op een andere datum door kan gaan. Daarbij wordt ook gekeken naar 'aangepaste vorm'.
Dat laat het college van burgemeester en wethouders in een reactie weten op vragen van GOB.

Alternatief

De grootste coalitiepartij van Sittard-Geleen heeft het idee voor een alternatieve datum in raadsvragen geopperd bij het stadsbestuur. Het GOB wil op deze manier voorkomen dat het coronavirus voor het derde jaar op rij roet in het eten zou gooien voor de jaarmarkt. De afgelopen twee edities zijn afgelast vanwege de coronamaatregelen.

Verplaatsen

Het college van B en W zegt bereid te zijn om te onderzoeken of verplaatsen naar een later moment in 2022 tot de mogelijkheden hoort. Verplaatsing is volgens het college niet makkelijk 'omdat veel vaste standwerkers die doorgaans op de Sint Joep markt staan veelal al boekingen hebben staan voor jaarmarkten elders in het land'. Volgens de gemeente zullen standwerkers dan ook eerder kiezen voor hun 'vaste jaarmarkt' elders in het land in plaats van de alternatieve Sint Joepmarkt. Verder willen ze ook kijken of Sint Joep in een aangepaste vorm door kan gaan. Hoe het stadsbestuur dat voor zich ziet, wordt verder niet toegelicht.

Financieel

De jaarlijkse markt trekt tussen de 60.000 en 70.000 bezoekers naar de stad. Het economisch belang van is volgens het GOB dan ook groot. Volgens raadslid Marcel Claessens is de markt niet alleen belangrijk voor de standwerkers en marktkooplui, maar ook voor de ondernemers in de binnenstad.
Het stadsbestuur wil uiterlijk in februari volgend jaar een besluit nemen over de doorgang van de Jaarmarkt, die 19 maart op de kalender staat.