Toch geen zwaartekrachtbatterij op basis in Schinnen

De sloop van het schachtblok Emma 4 in Schinnen in 1993 © Archief L1
Er komt geen zwaartekrachtbatterij op de voormalige legerbasis in Schinnen. Dat zegt Hugo Schaffrath van de Vernieuwingsgroep in Beekdaelen.
Schaffrath opperde vorig jaar in de gemeenteraad dat er wellicht een onderzoek moest komen naar de mogelijkheden om een dergelijke batterij te plaatsen. Dat zou dan in een oude mijnschacht, genaamd Emma 4, op de voormalige basis in Schinnen zijn.

Werking

De zwaartekrachtbatterij wordt geladen door het laten vallen van een zwaar voorwerp in een toren of een diep gat. Via katrollen die met kabels aan het gewicht zitten, wordt vervolgens stroom opgewekt. Om het gewicht weer omhoog te krijgen, wordt stroom van windmolens gebruikt op momenten dat die hun capaciteit niet aan het net kwijt kunnen.

Staatsmijn

De schacht ligt vlak naast de A76, op het terrein dat tot 2019 door het Amerikaanse leger werd gebruikt. Het gat dat hoorde bij staatsmijn Emma in Hoensbroek is 225 meter diep en heeft een doorsnede van 5,6 meter. Schaffrath noemde dit voorheen groot genoeg voor de zwaartekrachtbatterij zoals die is ontworpen door het Schotse bedrijf Gravitricity.

Te Duur

Volgens Schaffrath heeft het Mijnwaterproject uit Heerlen de mogelijkheden bekeken. "Helaas kwam men tot de conclusie dat het te duur was of te weinig stroom opbracht. De schacht is gedeeltelijk volgestort met puin en er staat water in. Alles weghalen wordt te duur en gedeeltelijk benutten van de schacht brengt te weinig energie op."
In de video hieronder wordt de werking visueel uitgelegd.