'Gratis boostervaccin in Aken is voordeel van Europa'

Afbeelding ter illustratie © L1
Mensen die dringend wachten op een boostervaccin kunnen vlak over de Limburgse grens terecht in Duitsland.
"Dat is de praktijk van Europa", zegt hoogleraar Mathieu Segers van de Universiteit Maastricht in het L1-programma AvondGasten Europa.

'Boosters cruciaal'

Duitsland is aanzienlijk verder met het zetten van boostervaccins dan Nederland. De Duitsers prikken in principe iedereen die een vaccinatie nodig heeft, ook Nederlanders. Daardoor ontwikkelt zich het nieuwe fenomeen 'vaccinatietoerisme'.
Volgens de hoogleraar een logisch gevolg van de Europese eenwording. "Europa is gebaseerd op het vrije verkeer van goederen, mensen en diensten. De pandemie houdt zich niet aan grenzen. Juist om dat vrije verkeer over de grenzen op gang te houden, zijn de QR-codes en de boosters cruciaal."

Bescherming

Leidende gedachte achter het Duitse beleid is juist om grensarbeiders en mensen met familie in Duitsland te beschermen. Mensen onder de dertig jaar krijgen een prik van Pfizer en 30-plussers ontvangen Moderna. Een uitdaging is er wel om de Duitse prik bij de Nederlandse GGD geregistreerd te krijgen. Maar voor veel mensen wegen die administratieve complicaties niet op tegen het feit dat ze beter beschermd zijn tegen besmetting en ziekenhuisopname.

Brusselse booster

Hoofdredacteur Bert van Slooten van nieuwswebsite Brusselse Nieuwe was deze week bij de bijeenkomst van de Europese ministers van Volksgezondheid. Daar proefde Van Slooten forse scepsis over de ambities van de Europese Commissie om meer coördinatie af te dwingen bij de lidstaten. "Het Nederlandse standpunt is toch dat het maken van echte afspraken op Europees niveau een brug te ver is. Nederland houdt nadrukkelijk vast aan gezondheidszorg als een eigen nationaal beleidsterrein."

1 februari

Om te voorkomen dat in Europa veel verschillende regels gaan gelden over de geldigheid van de QR-codes, werd 1 februari als datum gekozen waarop het toegangsbewijs zijn geldigheid verliest als iemand geen boostervaccin heeft gehad. Nederland legde zich neer bij dat Europese voorstel, hoewel de boostercampagne nog fors achterloopt bij andere Europese lidstaten. Dat zou met name voor jongere mensen die op wintersport willen gaan in de carnavalsvakantie, een forse logistieke uitdaging kunnen worden.
"Dat vind ik het vreemde van die Nederlandse discussie. We lopen er elke keer achteraan. Ik ga zelf kijken of ik na deze uitzending in Brussel een booster kan halen. Dat is toch een stuk makkelijker dan in Nederland", aldus Van Slooten in AvondGasten Europa.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!