Kruisherenhotel breidt uit met 'Sociëteit de Stuers'

Afbeelding ter illustratie © Ronald van den Hoven/RTV Maastricht
Het Kruisherenhotel in Maastricht krijgt er 50 hotelkamers bij. Het monumentale pand dat bekend staat als 'Sociëteit de Stuers' gaat in de toekomst deel uitmaken van het vijfsterrenhotel.
De Oostwegel collection, onder leiding van Camille Oostwegel kocht het gebouw aan de Kruisherengang van Zuyd Hogeschool om naar eigen zeggen "het vijfsterrenconcept naar een nog hoger niveau te tillen".

Francine Houben

Oostwegel neemt de Sittardse architecte Francine Houben in de arm om het rijksmonument uit 1903 te gaan vormgeven. Naast hotelkamers komen er ook een restaurant en een grotere ruimte voor bijeenkomsten of exposities. Het hoofdkantoor van Oostwegel verhuist met de realisering van de uitbreiding ook naar de nieuwe locatie.

Eerdere werk

Houben ontwierp in de jaren '90 van de vorige eeuw ook al woningen aan het Herdenkingsplein in Maastricht. Daarnaast is ze bekend vanwege haar ontwerpen van onder andere de bibliotheek van Birmingham Engeland en Manhattan New York. Dichter bij huis heeft ze de Rabobank in Sittard en het paviljoen van Sint Gerlach op haar naam staan.

Impuls

Nu keert ze dus terug met een bouwkundig project nabij het Herdenkingsplein, in de wijk de Kommel, met een duidelijke visie. "De droom is om samen met het Kruisherenhotel en het Maastricht Institute of Arts, het gebied rond de Kommel een kwaliteitsimpuls te geven, zodat een levendig gebied ontstaat waar zowel bewoners als bezoekers van Maastricht zich direct thuis voelen", aldus Houben.

Aantrekking

Met de toevoeging van de 'Sociëteit de Stuers', dat parallel ligt met het vijfsterrenhotel, zou het pand in samenspel met het voormalige klooster en de omgeving, een cultuurhistorisch centrum gaan vormen. Een gebied dat een brede groep mensen moet gaan aanspreken, zeker met de nabijgelegen kunstacademie. "Een nieuw stuk Maastricht, midden in het centrum, dat een grote aantrekkingskracht uitoefent op mensen uit de hele wereld. Maar ook een stuk stad waar Maastrichtenaren zelf graag komen", zo stelt Oostwegel Collection.

Victor de Stuers

Het pand aan de Kruisherengang is het voormalige geboortehuis van Victor de Stuers en zijn broer Alphonse. Het huis werd ooit in opdracht van de familie gebouwd. Ooit werd de Kunstacademie opgericht in het De Stuers-woonhuis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!